Κόστα: Αμφισβήτηση κυριαρχίας κράτους-μέλους, σημαίνει αμφισβήτηση όλης της ΕΕ

«Σε ότι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης. Η ακτοφυλακή από το 2014 επιχειρεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα ελληνικά σύνορα και είχαμε διάφορες επιχειρήσεις, είτε στο πλαίσιο της frontex είτε άλλες. Η Πορτογαλία κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα. Παράλληλα έχουμε μια ενεργή διμερή συνεργασία στη μετεγκατάσταση ατόμων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και για εμάς είναι βασική αρχή ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27 κρατών μελών και δεν μπορεί αυτή η ευθύνη δυσανάλογα να πέφτει στις πλάτες των χωρών που για γεωγραφικούς λόγους βρίσκονται πιο κοντά στα σημεία των μεταναστευτικών πιέσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών στη Λισαβόνα.

Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στον τομέα της φύλαξης των συνόρων της ΕΕ

«Είναι τιμή για εμάς που έχουμε υποδεχθεί εκατοντάδες πρόσωπα που έχουν μετεγκατασταθεί και η ακτοφυλακή μας έχει διασώσει 7.000 ανθρώπους στη θάλασσα που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική γιατί οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να έρθουν σε όλη την Ευρώπη και όχι συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία και γενικά στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης. Για εμάς είναι υποχρέωση να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτό τον τομέα” πρόσθεσε ο κ. Κόστα.

Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ, η ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα και η διασφάλιση της αυτονομίας της Ευρώπη οι προτεραιότητες της προεδρίας της Πορτογαλία

“Επίσης εντοπίσαμε την ανάγκη να ενισχύσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις. Πρόσφατα υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων επενδυτικών αρχών μας ώστε να μπορεί να υπάρξει πιο στενή συνεργασία” είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός και τόνισε “συζητήσαμε επίσης τις τρεις προτεραιότητες της προεδρίας μας, δηλαδή την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ, την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα, την διασφάλιση της αυτονομίας της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Είναι υποχρέωση της προεδρίας μας να φτάσουμε σε ένα καλό σύμφωνο μετανάστευσης

“Το ζήτημα του εμβολιασμού είναι ένα ζήτημα κλειδί για να μπορέσει να ανακάμψει η Ευρώπη” τόνισε ο Αντόνιο Κόστα και σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν τις προσπάθειες στο ζήτημα του συμφώνου μετανάστευσης που έχει παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε αυτό το ζήτημα μεταξύ των 27 υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις. “Είναι υποχρέωση της προεδρίας μας να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τα επιχειρήματα όλων και να κάνουμε μια προσπάθεια ώστε να έχουμε μια κοινή θέση και να φτάσουμε σε ένα καλό σύμφωνο μετανάστευσης” είπε.

Όταν αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους μέλους τίθεται υπό αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα ολόκληρης της ΕΕ

«Η Πορτογαλία και η ΕΕ έχουν εκφράσει μια ξεκάθαρη άποψη: την πλήρη αλληλεγγύη τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο αλλά και την απαίτηση να υπάρχει σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα των δύο αυτών χωρών που είναι μέλη της ΕΕ και όταν αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους μέλους τίθεται υπό αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα ολόκληρης της ΕΕ» τόνισε ο Αντόνιο Κόστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Εμείς επιθυμούμε πέρα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου να είναι εφικτό να βρούμε και πάλι με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικής σχέσης. Είμαστε όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους γείτονες της ΕΕ, μας συνδέουν οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί πολύ ισχυροί, υπάρχει μια μεγάλη τουρκική κοινότητα εντός της ΕΕ. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να φτάσουμε το Μάρτιο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο όχι με τις προτάσεις που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά να έχουμε μια νέα ατζέντα, μια νέα σχέση με την Τουρκία, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ