Κορονοϊός: Σχέδιο «week-week» ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας

Του Γιώργου Σιαδήμα

Ασφαλή δίοδο από τη στενωπό του κορονοϊού θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι έχει μπροστά της ακόμα δύο με τρεις δύσκολους μήνες στη μάχη με την πανδημία. Ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, προκάλεσε την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση στην Αττική, όπου υπήρξε αυξητική τάση των κρουσμάτων, έστω και ήπια. Ο κύριος λόγος για την ανησυχία αυτή ήταν ότι καταγράφηκε αύξηση του ιογενούς φορτίου στα λύματα κατά τις ημέρες των εορτών και ότι μπαίνουμε σε μια πιο ψυχρή περίοδο που ευνοεί τη μετάδοση του ιού. Με δεδομένο ότι στην Αττική ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, η κυβέρνηση και η επιτροπή των λοιμοξιωλόγων έκριναν ότι έπρεπε να ληφθούν επιπλέον μέτρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες αποφάσεις για τη χαλάρωση του lockdown και για το άνοιγμα της αγοράς και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανεστάλησαν για μια εβδομάδα. Στο πρωθυπουργικό γραφείο αποφασίστηκε να λαμβάνονται συνολικές αποφάσεις εβδομάδα με την εβδομάδα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Με αυτό τον τρόπο θα παρακολουθούνται ακόμα περισσότερο τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα υπάρχει η δυνατότητα πιο άμεσης παρέμβασης, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Παρατείνεται το lockdown

Στο εξής, κάθε Παρασκευή, θα συνεδριάζει η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων για όλα τα ζητήματα, είτε αυτά αφορούν ένα πιο αυστηρό lockdown σε μια περιοχή είτε σταδιακή άρση των μέτρων, ενώ η τελική εισήγηση θα πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκεί θα λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις με βάση πάντα την εισήγηση των ειδικών και θα ακολουθούν οι επίσημες ανακοινώσεις. Η παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας το απόγευμα της Παρασκευής, όπου ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για μια εβδομάδα το lockdown, μόνο τυχαία δεν ήταν. Αυτή η διαδικασία θα ακολουθείται πλέον κάθε Παρασκευή απόγευμα.

Το σχέδιο «week-week» («εβδομάδα με εβδομάδα») έχει διπλή στόχευση. Αφενός να γνωρίζουν οι πολίτες κάθε εβδομάδα τι ισχύει για την καθημερινότητά τους και αφετέρου να μπει και ένα τέλος στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που κάποιες φορές είναι αμφίσημες και δημιουργούν λάθος εντυπώσεις. Οσον αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο δείκτης θετικότητας έχει αυξηθεί, αλλά όχι σε επίπεδο που να δημιουργεί ανησυχία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται προσοχή, καθώς τα στοιχεία της Πρωτοχρονιάς και ακόμα των Θεοφανείων θα φανούν την εβδομάδα που έρχεται. Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν όλα τα δεδομένα, ενώ τα επόμενα 24ωρα θα αυξηθούν κατά πολύ και τα τεστ, κάτι που θα επιτρέπει την περαιτέρω ανίχνευση και, όπου χρειάζεται, την άμεση παρέμβαση. Ωστόσο, αυτήν την περίοδο υπάρχει μια μικρή ανησυχία, καθώς παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 25-34. Πρόκειται για νέους που μπορεί να μένουν ακόμα με γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά του ιού. Βέβαια, η κινητικότητα που ίσως επέδειξαν αυτές οι ηλικίες την εορταστική περίοδο μπορεί να οδήγησε και στην αύξηση των κρουσμάτων.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ