Προς εκτόνωση βαίνει η ένταση μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας – Τι είπαν Μητσοτάκης – Ιερώνυμος

Μια πρώτη άτυπη επαφή μετά την αντιπαράθεση Πολιτείας – Εκκλησίας για το κλείσιμο των ναών αύριο ανήμερα των Θεοφανίων είχαν σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος τέλεσε τον πρώτο κύκλο ορκωμοσίας των νέων υπουργών και αναπληρωτών υπουργών της κυβέρνησης, ευχόμενος «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέμεινε στο Προεδρικό για μισή ώρα μέχρι που ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος ορκωμοσιών και είχε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Από το Μαξίμου σημειώνουν ότι στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση κλίμα αντιπαράθεσης και έγινε μια ήρεμη συζήτηση. Παράλληλα, στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Εκκλησία να συνδράμει και αυτή, όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις εντός της ημέρας. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων κατά την ημέρα των Θεοφανίων, άλλωστε οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές για ατομική προσευχή. Επίσης, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο νόμος θα τηρηθεί και προσθέτουν πως η κυβέρνηση κινείται πάντα με καλή πίστη και με το βλέμμα στραμμένο στη συνεργασία και μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Από την Εκκλησία λένε ότι για να αλλάξει η χθεσινή απόφαση θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα ισχύσει η χθεσινή απόφαση και προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση θα βγει μια σύσταση προς τους μητροπολίτες να τηρηθούν τα μέτρα και γίνει αγιασμός των υδάτων εντός του ναού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ