Μητσοτάκης από Καρά Τεπέ: Θα τρέξουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για να πάμε σε μια μόνιμη δομή – ΦΩΤΟ

Το προσωρινό ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της περιοδείας του στη Λέσβο. Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στη δομή από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο, Μάνο Λογοθέτη. Ενημερώθηκε για τη λειτουργία της δομής και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεκινώντας από τα αντιπλημμυρικά και είχε συνομιλία με τους τοπικούς παράγοντες, «Είχαμε πει ότι θα κλείναμε τη Μόρια. Δεν περιμέναμε βέβαια ότι θα κλείσει έτσι, όπως έκλεισε τελικά, αλλά κάθε εμπόδιο για καλό», είπε ο Πρωθυπουργός, και σχολίασε ότι η νέα δομή είναι πολύ καλύτερη από αυτή που υπήρχε στη Μόρια και «βρίσκονται σε αυτή σίγουρα πολύ λιγότεροι από το πόσοι ήταν πριν από έναν χρόνο».

Αναφερόμενος στον χώρο για την κατασκευή νέας μόνιμης δομής εντός του 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Ήταν κοινή συμφωνία και με την πρόεδρο της Επιτροπής ότι θα βρούμε μία τοποθεσία στην οποία θα είναι σύμφωνοι όλοι -ή όσο το δυνατόν περισσότεροι εν πάσει περιπτώσει- εκ των τοπικών παραγόντων. Χαίρομαι που αυτό έχει επιτευχθεί και νομίζω ότι τώρα θα τρέξουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε να πάμε σε μία μόνιμη δομή, πολύ καλύτερη από αυτήν, για να δώσουμε τη μόνιμη λύση που είχαμε δεσμευτεί».

Από τις αρχές του έτους έως το τέλος Νοεμβρίου οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είχαν μειωθεί κατά σχεδόν 62%, καθώς συνεχίστηκαν οι προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Στα τέλη του περσινού Νοεμβρίου βρίσκονταν στο ΚΥΤ της Μόριας περισσότερα από 1.200 ασυνόδευτα ανήλικα, τα περισσότερα εκ των οποίων διέμεναν σε σκηνές στον χώρο έξω από τα όρια του Κέντρου. Σήμερα, στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ δεν υπάρχει κανένα ασυνόδευτο ανήλικο, καθώς έχουν μεταφερθεί όλα είτε σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα είτε σε χώρες της Ευρώπης μέσω των προγραμμάτων μετεγκαταστάσεων, ενώ 20 ασυνόδευτα από τις τελευταίες αφίξεις βρίσκονται σε προσωρινή φύλαξη σε ξενοδοχειακή δομή στην ανατολική Λέσβο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ