Βελόπουλος για Πολυτεχνείο: Εφόσον υπάρχει lockdown δεν πρέπει να γίνει πορεία – Είναι παραλογισμός

“Όταν κάνουμε πολιτικό διάλογο πάνω από νεκρούς και επικαλούμαστε αριθμούς νεκρών έχουμε θέμα. Και οι συνέπειες είναι σοβαρές για τον λαό. Ο τρόμος δεν είναι σοβαρό επιχείρημα. Οι αριθμοί είναι αποκρουστικοί γιατί αναφέρονται σε ανθρώπινες ζωές” είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος στη δευτερολογία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την πανδημία.

Αναφερόμενος στην επέτειο του Πολυτεχνείου, αναφέρθηκε σε “πολιτικό απωθημένο” που βγήκε σε μια ημερομηνία. “Είναι δυνατόν να απαιτείτε από τους Έλληνες να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, αλλά στις 17 Νοεμβρίου να κάνουν πορεία; Δεν πείθει το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί έτσι. Γιατί ο πολίτης θα αναρωτηθεί για ποιο λόγο να μείνει στο σπίτι του και να βγει μόνο στις 17 του μηνός; Στις 28 Οκτωβρίου δεν πήγε κανένας να καταθέσει στεφάνι (εμείς πήγαμε). Με αυτό που προτείνετε για τις 17 Νοεμβρίου δίνετε κίνητρο στη ΝΔ να κλιμακώσει την αντιπαράθεση. Εφόσον υπάρχει lockdown δεν πρέπει να γίνει διαδήλωση. Είναι παραλογισμός αυτό. Ο πολίτης δεν θα μας πιστέψει ποτέ. Και ο κ. Κουτσούμπας σήμερα τον άκουσα που πριμοδότησε τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Θες/νίκης και είπε πως κακώς παρενέβη ο εισαγγελέας, αλλά πριν από 15 ημέρες, που είχαμε συλλήψεις Ελλήνων οι οποίοι είναι κατά του lockdown, δεν τον είδα να διαμαρτυρηθεί”.

“Η βάση της πολιτικής είναι η πρόληψη. Και η κυβέρνηση στην πρόληψη έχασε οικτρά. Πριν από 20 μέρες ο Δήμαρχος της Θες/νίκης και ο κ. Χαρδαλιάς μάζεψαν τον κόσμο στην ουρά για να κάνουν τεστ. Και αν κάποιος είχε κορωναϊό δεν μεταφέρθηκε ο ιός; Γιατί μέτρα προφύλαξης δεν τηρήθηκαν εκεί. Ναι συμφωνώ να γίνουν τεστ, δεν λέω ότι δεν γίνονται, το θέμα όμως είναι πώς γίνονται. Και ο τρόπος που έγιναν στην Θεσσαλονίκη ήταν λάθος. Δεν βγήκε ούτε δειγματοληπτικό αποτέλεσμα από αυτό που κάνατε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει μελέτη στα χέρια του και θέλω να την δω αυτή τη μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο ιός δεν κολλάει στα ΜΜΜ. Δηλ. αν δεν κολλάει στα ΜΜΜ που είναι ο ένας πάνω στον άλλος γιατί να μην γίνει και η διαδήλωση στις 17 Νοεμβρίου; Επομένως ή ο πρωθυπουργός λέει ψέματα ή όντως δεν υπάρχει ιός. Γιατί αν το πάρουμε έτσι, έχουμε έναν ιό που δεν κολλάει στα λεωφορεία αλλά κολλάει στο πολυτεχνείο, δεν κολλάει στα λεωφορεία αλλά κολλάει στην 28η Οκτωβρίου” είπε ο κ. Βελόπουλος.

“Όσο για το lockdown έχω επιφυλάξεις, ιδιαιτέρως αν ο ιός δεν κολλάει στο λεωφορείο και περιμένω από τον πρωθυπουργό να μου δώσει τη μελέτη. Σύμφωνα όμως με άλλες μελέτες που έχω στα χέρια μου, όπου επεβλήθη lockdown δεν πήγε καλά. Στην Σουηδία που δεν έκανε lockdown οι νεκροί είναι πολύ λιγότεροι από ότι στην Γαλλία, που έκανε δύο lockdown. Το lockdown δεν είναι πανάκεια. Και εδώ έχω τον πίνακα με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων και τον καταθέτω στα πρακτικά. Επίσης, έχω τους Financial Times οι οποίοι αναφέρουν ότι σημαντικό κριτήριο είναι ο αριθμός των θανάτων και ότι η παραπληροφόρηση δεν ωφελεί αλλά πανικοβάλλει. Όσες φορές έκαναν lockdown κάποιες χώρες είχαν υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας από τις χώρες που δεν έκαναν lockdown” πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της BILD, που όπως σημείωσε, λέει ότι “η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα έκανε τέχνασμα λόγω πανδημίας και μας κατηγορεί ότι λέμε ψέματα, όταν η δική τους η TUI δεν πληρώνει τους ξενοδόχους μας”. “Νομίζω ότι πρέπει να σοβαρευτούμε και αντί τα κόμματα να μαζευτούμε εδώ και να τσακωνόμαστε, να στείλουμε μια επιστολή στην TUI να πληρώσει γιατί πρόκειται για εκατομμύρια, και δεν είναι σοβαρό να ασχολούμαστε με το αν θα γίνει πορεία στις 17 του μηνός. Εμείς καταθέσαμε κάποιες προτάσεις. Μάλιστα κάποιοι από εδώ μέσα τις πήραν και τις έκαναν δικές τους. Η Πορτογαλία επί παραδείγματι επιδότησε 100.000 υπολογιστές απαιτώντας χρήματα από την ΕΕ. Εσείς γιατί δεν κάνετε κάτι; Είναι πιο έξυπνοι οι Πορτογάλοι;”

Ο κ.Βελόπουλος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη στήριξη της εστίασης, να μην διακοπεί το ρεύμα σε κανένα μαγαζί, που δεν λειτουργεί τώρα, να μειωθεί το ενοίκιο αλλά να μην γίνει μετακύληση τον ιδιοκτήτη, να ανασταλούν οι εξώσεις, να εφαρμοστεί μέτρο για 240 δόσεις για τις οφειλές, να ληφθούν μέτρα στήριξης για τα καταστήματα που άνοιξαν το 2020, να παγώσουν οι εισφορές στα ταμεία, να υπάρξει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% και να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας.

“Ζητώ παρέμβαση του πρωθυπουργού για την θέρμανση. Δώστε επίδομα θέρμανσης και για τα σπίτια που καταναλώνουν ρεύμα για την θέρμανση. Να γίνει άμεσα αναστολή πλειστηριασμών. Είναι παράκληση. Μέχρι να περάσει η μπόρα να μην βγάζετε τον κόσμο από τα σπίτια του. Στην Ευρώπη ισχύει. Να υπάρξει μείωση τελών κυκλοφορίας κατά ¼, αφού κλείνετε τον κόσμο μέσα” τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

“Δεν άκουσα καμία σοβαρή πρόταση. Κάθε κυβέρνηση παραλαμβάνει από μια προηγούμενη μια χρεωκοπημένη χώρα. Και σήμερα ζητάτε. Μα αν δεν υπάρχουν λεφτά πώς θα γίνουν όσα ζητάτε. Επειδή όμως ο ιός θα φύγει, πρέπει από τώρα να αλλάξουμε οικονομικό μοντέλο και να δημιουργήσουμε γραμμή παραγωγής. Πρέπει όμως να γίνει ένα σοβαρό σχέδιο. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε έτσι. Αφού έχουμε ικανά μυαλά ας τα βοηθήσουμε. Και αν δεν μπορεί μόνο το κράτος να βοηθήσει, ας γίνει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα” συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ