Μητσοτάκης για κορονοϊό: Περίπου στο 2% ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα – Τι είπε για την Κοζάνη

Για την κατάσταση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και τις συζητήσεις στο κοινό επίπεδο αντιμετώπισης από τα κράτη μέλη μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης “Η Ελλάδα είναι στην κατάσταση που αποτυπώνεται από τον ευρωπαϊκό χάρτη του ECDC. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε εντονότατα προβληματισμένοι για τις τάσεις αύξησης του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα καταφέραμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να κρατήσουμε τα κρούσματά μας σε ένα σχετικά σταθερό σημείο κι έχουμε κοινούς ευρωπαϊκούς δείκτες, αριθμό θετικών κρουσμάτων ανά 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού καθώς ίσως και ο δείκτης που είναι ο πιο σημαντικός για εμένα, που είναι το ποσοστό θετικότητας. Πόσοι είναι θετικοί στα τεστ που κάνουμε. Στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τα 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2%. Στο Βέλγιο, εδώ στις Βρυξέλλες, ο δείκτης έχει ξεπεράσει το 10%, δηλαδή 1 στα 10 τεστ που γίνονται είναι θετικό, στην Ελλάδα είναι 1 στα 50. Αυτό κάτι λέει για το πόσο είναι διαδεδομένη η διάδοση του ιού στην κοινότητα. Με τις συμβουλές των ειδικών έχουμε μια ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των βαθμών επικινδυνότητας και στη χώρα μας. Είχαμε ένα στοχευμένο πρόβλημα στην Κοζάνη. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να πάμε στο καθεστώς της πιο αυξημένης προστασίας, στο επίπεδο 4 για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, και αποδεχτήκαμε την εισήγησή τους για 14 ημέρες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά τα τοπικά περιοριστικά μέτρα θα είναι αποτελεσματικά εκεί που έχουμε μια διασπορά του ιού που ξεφεύγει από τα ανεκτά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει μέχρι στιγμής μόνο στην Κοζάνη και ελπίζουμε να παραμείνει μόνο το πρόβλημα σ’ αυτό το επίπεδο. Αλλά αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να μην βλέπουμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου σε πολλές χώρες τα πράγματα τείνουν να ξεφεύγουν εκτός ελέγχου και νομίζω αυτό θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει κι εμάς να μένουμε πολύ συνεπείς στην εφαρμογή των μέτρων που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα επεσήμανε ότι: “Συζητούσαμε με τους συναδέλφους μας αυτό, ότι υπάρχει ένα επίπεδο απόλυτου αριθμού κρουσμάτων, πάνω από το οποίο αυτό που λέμε contact tracing, ο εντοπισμός των στενών επαφών, καθίσταται παντελώς αδύνατος. Αν φθάσεις σ’ αυτό το επίπεδο, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις μόνο τοπικά ή άλλα είτε οριζόντια μέτρα, αυτό που έκανε η Γαλλία για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και όχι μόνο, νομίζω ότι επηρεάζεται το 1/3 του πληθυσμού της Γαλλίας από τα μέτρα που μόλις ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν. Και γι’ αυτό έχει σημασία να κρατάμε τα κρούσματα χαμηλά γιατί όσο τα κρούσματα είναι χαμηλά μπορούμε να κάνουμε αυτήν τη δουλειά. Σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιό μας αποτελούν τα γρήγορα τεστ αντιγόνων που δοκιμάζονται στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. Ήμασταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που τα προμηθεύτηκε με πολύ μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας. Τα τεστ έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί μας επιτρέπουν να πάρουμε το αποτέλεσμα πίσω πάρα πολύ γρήγορα, εντός μισής ώρας έτσι δεν χάνουμε τη μία ή τις δύο μέρες όπου ο άλλος δεν γνωρίζει αν είναι ή δεν είναι θετικός”

Και τόνισε πως “εκφράσαμε επίσης την έντονη παρότρυνση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τελειώσει η συζήτηση της επικύρωσης των αποφάσεων που πήραμε τον περασμένο Ιούλιο γιατί όσο τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ αυτό που περιμέναμε, αν όχι στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο θα επηρεάζονται οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο πιο βαθιά μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή ύφεση για το 2020, τόσο πιο καθοριστικό γίνεται να μην καθυστερήσουμε στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στο Ταμείο Ανάκαμψης”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ