Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα άρσης ασυλίας του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού – Τι ισχύει με την έδρα του

Μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου στην Αθήνα που χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή, τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Κώστας Παπαδάκης με επιστολή τους στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντείβιντ Σασόλι ζητούν να παρέμβει άμεσα, ώστε να αρθεί η βουλευτική ασυλία του πρώην ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κάλεσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκκινήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να απαγορευθεί η συμμετοχή του εν λόγω Ευρωβουλευτή στις εργασίες του μοναδικού Δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου της Ένωσης. «Σήμερα», όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης «η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το πρώτο βήμα. Σας καλώ στο πλαίσιο αυτό να κάνετε το επόμενο».

Επιστολές ενημέρωσης για τη ιστορική απόφαση όπως την χαρακτήρισε απέστειλε προς την τον Πρόεδρο και την Ολομέλεια ΕΚ και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης. Καλεί «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του ΕΚ να σχηματίσουν ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο προκειμένου να απομονώσουν τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία» εντός της Ευρωβουλής.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη καλεί τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, τόσο για τον αποκλεισμό από τις εργασίες του ναζιστή -και πλέον καταδικασμένου- Λαγού, καθώς και του δεύτερου εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, Αθανάσιου Κωνσταντίνου, όσο και συνολικά για τη μη εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής, με πιθανούς αντικαταστάτες, στο Ευρωκοινοβούλιο. Η θέση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Οι αντιδράσεις ευρωβουλευτών και των πολιτικών ομάδων

Αντίδραση στην απόφαση του δικαστηρίου είχαμε και τις πολιτικές ομάδες και τους ευρωβουλευτές του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος σχολίασε ότι: «Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη επιτέλεσε το καθήκον της και αναγνώρισε την ενοχή της Χρυσής Αυγής. Το ναζιστικό μόρφωμα καταδικάστηκε και ποινικά μετά την πολιτική καταδίκη του στις εκλογές του 2019».

Σε αναδημοσιεύσεις άρθρων και της δήλωσης του Πρωθυπουργού προχώρησαν οι Ελληνίδες ευρωβουλευτίνες της Ν.Δ κ.κ. Άννα Μισεέλ Ασημακοπούλου και Μαρία Σπυράκη.

Ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών όπως η Κάτι Πιρί που εκφράζουν και την ευρω-ομάδα, αναφέρουν σε ανάρτηση τους ότι «Ο φασισμός δεν θα ξαναεμφανιστεί ποτέ. Χαιρετίζουμε τις ειδήσεις που έρχονται σήμερα από την Αθήνα, όπου οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής των νεοναζί κρίθηκαν ένοχοι για τη λειτουργία μιας θανατηφόρας, εγκληματικής οργάνωσης. Σημαντική ημέρα για δικαιοσύνη και δημοκρατία!».

Ο συν-επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς Μάρτιν Σιρντεβαν σχολίασε σε ανάρτηση του «Μια μεγάλη νίκη για την ελληνική δημοκρατία & τον Αντιφασισμό!. Το δικαστήριο μόλις κήρυξε τη φασιστική Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση. Επίσης οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα καταδικάστηκαν. Δεν υπάρχει μέρος για φασίστες πουθενά! Μάλιστα παραθέτει και το απόφθεγμα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Εκείνοι που είναι ενάντια στον φασισμό χωρίς να είναι ενάντια στον καπιταλισμό, που θρηνούν μόνο τη βαρβαρότητα που βγαίνει από τη βαρβαρότητα, είναι άνθρωποι που επιθυμούν να φάνε το μοσχάρι τους χωρίς να σφάζουν το μοσχάρι».

Ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής της Αριστεράς Μαρκ Ποτένγκα σε ανάρτηση αναφέρει «Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ελληνικά ακροδεξιά Χρυσή Αυγή και ηγέτες καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση και δολοφονία αριστερού ράπερ Παύλου Φύσσα. Βρίσκονται ακόμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο φασισμός σκοτώνει.

«Πρέπει να καταδικάσουμε παντού την άνοδο της Ακροδεξιάς και της φασιστικής τάσης» τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.

Επιπλέον αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων βρέθηκε στην Αθήνα για να ακούσει την ετυμηγορία του ελληνικού δικαστηρίου τονίζοντας μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι πρόκειται για νίκη της Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικά οι κυρίες Τερρυ Ράϊντκε και Άννα Κοβατσίνι της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων σημειώνουν την αντίδραση της μητέρας του Παύλου Φύσσα και την ιστορική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.

Η διαδικασία άρσης της ασυλίας ευρωβουλευτών

Μετά την καταδικαστική απόφαση των μελών της Χρυσής Αυγής αναμένεται να κατατεθεί αίτημα για άρση ασυλίας του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή και πρώην της Χρυσής Αυγής, Ιωάννη Λαγού.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αν η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους της ΕΕ ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αίτηση ανακοινώνεται κατά τη διάρκεια Συνόδου της Ολομέλειας και παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI). Οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν την ασυλία τους.

Η επιτροπή Νομικών Θεμάτων δέχεται ή απορρίπτει στην συνέχεια την αίτηση άρσης της ασυλίας. Μπορεί επίσης πρώτα να ζητήσει από την ενδιαφερόμενη αρχή να της παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση θεωρεί αναγκαία προκειμένου να σχηματίσει γνώμη για το εάν η ασυλία πρέπει να αρθεί ή να υποστηριχθεί.

Η επιτροπή νομικών θεμάτων του ΕΚ παρουσιάζει στη συνέχεια την έκθεση και τις συστάσεις της. Ακολουθεί συζήτηση κατά τη διάρκεια Συνόδου Ολομέλειας, μετά από την οποία ο κάθε ευρωβουλευτής εκφέρει τη γνώμη του με ψηφοφορία. Κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας μετά την απόφαση της επιτροπής, το Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γνωστοποιεί την απόφαση της ολομέλειας στον εν λόγω ευρωβουλευτή και στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο αυτός ανήκει.

Τι ισχύει με την έδρα του

Στο ερώτημα αν ο ευρωβουλευτής διατηρεί την έδρα του, ακόμη και αν χάσει την ασυλία του, ο κανονισμός του ΕΚ θεωρεί ότι η άρση της ασυλίας δεν ισοδυναμεί με καταδίκη του ευρωβουλευτή. Σημαίνει απλώς ότι η αρμόδια κρατική αρχή μπορεί να ασκήσει δίωξη ενάντια στο μέλος αυτό. Ακόμη όμως και αν ο εν λόγω ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος από το δικαστήριο, ο εκλογικός νόμος της χώρας του είναι που καθορίζει το αν διατηρεί ή όχι την ασυλία του. Η αρμόδια αρχή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι το περιεχόμενο και οι μορφές ασυλίας των ευρωβουλευτών ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα, την οποία αντιπροσωπεύει ο κάθε ευρωβουλευτής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ σε μερικές χώρες η ασυλία περιλαμβάνει μόνο την ελευθερία έκφρασης κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικών συζητήσεων, σε άλλες είναι ισοδύναμη με την απαλλαγή από οποιεσδήποτε κατηγορίες

Επιπλέον η βουλευτική ασυλία δεν σημαίνει ότι ο κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να παραβιάζει τους νόμους ατιμώρητος. Για παράδειγμα, αν ο ευρωβουλευτής συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ή αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίσει να άρει την ασυλία του, τότε το εν λόγω μέλος μπορεί να προσαχθεί στη δικαιοσύνη, να δικαστεί και να φυλακιστεί, όπως γίνεται με κάθε πολίτη που διαπράττει ποινικό αδίκημα και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο φέτος κατατέθηκε ισπανικό αίτημα για άρση της ασυλίας του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζδεμόν στο ΕΚ προκαλώντας και πολλές διαδηλώσεις μπροστά από το ΕΚ. Οι ισπανικές αρχές απευθύνθηκαν τότε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ζητήσουν την άρση της ασυλίας του Κάρλες Πουτζδεμόν και του Τόνι Κομίν για να μπορέσουν να συνεχίσουν την δικαστική δίωξη κατά των δύο ευρωβουλευτών. Όπως τότε έτσι και σήμερα όσον αφορά την χρονική διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως και μήνες.

Από το 1979 οπότε πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ευρωεκλογές με άμεση καθολική ψηφοφορία και μέχρι τα τέλη του 2005, υπεβλήθησαν 129 αιτήσεις άρσης της βουλευτικής ασυλίας, εκ των οποίων οι 30 έγιναν δεκτές.

πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ