Μητσοτάκης: Τα πολιτικά μηνύματα και τα παραλειπόμενα από την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Τον κωδικό “αυτοπεποίθηση” για όλα τα ανοιχτά μέτωπα που πιέζουν το Μέγαρο Μαξίμου και προδιαγράφουν δύσκολους μήνες επιστράτευσε ο Πρωθυπουργός κατά το διήμερό του στη Θεσσαλονίκη, από όπου επιφύλαξε “απαντήσεις” και στην αντιπολίτευση, ενόσω οι τόνοι ανεβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και επέλεξε να δώσει εκ νέου τον πολιτικό προσδιορισμό του. “Πιστεύω σε ένα ισχυρό αλλά όχι πλαδαρό κράτος… Αυτός είναι κεντρικός πυλώνας μιας σύγχρονης φιλελεύθερης προσέγγισης” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα δύο προγράμματα για την οικονομία και την Άμυνα κυριάρχησαν στην κεντρική ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο αλλά και στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Είναι σαφές ότι μέσα από τις εξαγγελίες του θέλησε να κλείσει το μάτι πρωτίστως στη μεσαία τάξη, που όπως τόνισε “έχει υποστεί τα πάνδεινα” τα τελευταία πέντε χρόνια , αλλά και μιλώντας για “παγκόσμια ύφεση” και όχι “ύφεση Μητσοτάκη”, ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης, επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν η ετοιμότητα και τα “πυρομαχικά” για το Φθινόπωρο και τον ερχόμενο χειμώνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Ο ίδιος “κούμπωσε” τον κωδικό της “εθνικής αυτοπεποίθησης” επιδίωξε να τονίσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ της διακυβέρνησής του- και τις διαφορές προφανώς με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- με τη χαρακτηριστική αποστροφή “δεν μας ψήφισε ο λαός για να κάνουμε το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης, θα επιμείνουμε στις μεταρρυθμίσεις και έχουμε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία”.

Με πρόσφατο τον χαρακτηρισμό “πολιτικός απατεώνας” που του προσέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για γραφικότητα, ωστόσο τουλάχιστον στα εθνικά θέματα ο Πρωθυπουργός έσπευσε να σηκώσει τη σημαία της συναίνεσης, μιλώντας για εθνικό μέτωπο. Όπως αναφέρουν τα “ΝΕΑ”, ως έμμεση απάντηση στις κατηγορίες περί νέων μνημονίων, ο Πρωθυπουργός έβγαλε μπροστά τις αγορές σε μια μάλλον τεχνοκρατική προσέγγιση. Για το ΕΣΥ ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε “μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Ως μεγάλο στοίχημα χαρακτήρισε την Παιδεία, προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση ώστε η κάθε πανεπιστημιακή σχολή να ορίζει ελάχιστο βαθμό εισαγωγής. Για το προσφυγικό στη μεγάλη εικόνα ο Πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες και την ανασφάλεια των πολιτών, ότι και ο ίδιος δεν θα ωραιοποιήσει, όπως είπε την κατάσταση και ότι τα προβλήματα μπορούν να γυρίσουν σε ευκαιρίες. Όπως και στο πολυσύνθετο μέτωπο διαχείρισης του Προσφυγικού, μετά τις εξελίξεις στη Μόρια της Λέσβου- δημιούργημα κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ