Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για τεχνικές συνομιλίες – Διαψεύδει η Αθήνα Η αντίδραση της Άγκυρας

Να καθίσουν στο “τραπέζι” του διαλόγου, συμφώνησαν Αθήνα και Άγκυρα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάτι που ωστόσο η ελληνική πλευρά διαψεύδει.

Όπως ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter, έπειτα από συζητήσεις που είχε με τις ηγεσίες των δύο χωρών, υπήρξε συμφωνία να ξεκινήσουν συζητήσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων, με στόχο την αποφυγή συγκρούσεων και τη μείωση του κινδύνου περιστατικών και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαψεύδει η Αθήνα

Λίγο αργότερα, ωστόσο, η Αθήνα διέψευσε την έναρξη συζητήσεων μεταξύ τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μέσω Twitter.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου.

Η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

“Περιμένουμε από την Ελλάδα να στηρίξει την πρωτοβουλία του γγ του ΝΑΤΟ” σημειώνει μεταξύ άλλων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μία πρώτη αντίδραση για τις ανακοινώσεις που έκανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μέσω Twittet περί έναρξης διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Σύμφωνα με το cnn turk και την hurriyet, το τουρκικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι “η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, προκειμένου να βρεθούν μόνιμες λύσεις για όλα τα ζητήματα μεταξύ μας στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου “.

“Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόληψη ανεπιθύμητων ατυχημάτων. Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται επίσης από τη χώρα μας, στοχεύει στην έναρξη στρατιωτικών-τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών εντός του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, προκειμένου να βρεθούν μόνιμες λύσεις σε όλα τα μεταξύ μας ζητήματα και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΕΝ, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Ερντογάν φέρεται να είπε ότι είναι απαράδεκτο η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας να υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες. Μάλιστα κατηγόρησε τόσο τη χώρα μας όσο και την Κύπρο ότι βρίσκονται πίσω από το αδιέξοδο και την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ