Χατζηδάκης στον Realfm 97,8 για Τουρκία: Η ειρήνη και η αποκλιμάκωση δεν εξαρτάται μόνο από εμάς

“Συγκριτικά με άλλες χώρες του ιδίου περίπου μεγέθους της Ελλάδας, δηλαδή Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, η Ελλάδα ήταν και παραμένει πολύ πιο κάτω σε σχέση με τα θύματα και τα κρούσματα κορονοϊού. Έχουν δημοσιευθεί τα στοιχεία. Δεύτερον, τα κρούσματα που προκύπτουν από τον τουρισμό, είναι ένα μικρό σχετικό κλάσμα σε σχέση με το γενικότερο πρόβλημα. Άρα νομίζω είναι ανακριβής η κριτική, φυσικά υπάρχει πρόβλημα, όπως υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Παραμένουμε σε επιφυλακή γιατί ο κορονοϊός εξελίσσεται” δήλωσε μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφορικά με την Τουρκία σχολίασε “Θέλαμε με αυτές τις δύο συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία να δείξουμε στην Τουρκία ποιος είναι ο πραγματικός δρόμος. Λέμε, ότι κύριοι βλέπετε, συμφωνούν μαζί μας οι Ιταλοί, συμφωνούν μαζί μας οι Αιγύπτιοι, ελάτε και εσείς να συμφωνήσουμε. Αντί να μένουμε στον 19ο αιώνα και να συνεχίζουμε μια πολιτική που δεν πάει πουθενά, ας καθίσουμε σαν σύγχρονα κράτη να κλείσουμε τα θέματα των θαλασσίων ζωνών και να προχωρήσουμε μπροστά με ειρήνη. Βεβαίως, η ειρήνη δεν εξαρτάται μόνο από εμάς και η αποκλιμάκωση δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εμείς όσο η Τουρκία συνεχίζει θα είμαστε πολύ σαφείς στην αποφασιστικότητα με την οποία θα αντιδρούμε, αλλά την ίδια στιγμή θα εξαντλούμε και όλη τη “δημιουργικότητά μας” στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής”.

Σχετικά με τα απόβλητα και την διαχείρισή τους τόνισε ότι “παρακολουθώ με κατάπληξη όσα λέγονται. Είμαστε τρίτη ή τέταρτη από το τέλος στην ΕΕ, στη διαχείριση απορριμάτων. Είμαστε στον πάτο, μας έχουν περάσει χώρες που μπήκαν στην ΕΕ πολύ πιο μετά από την Ελλάδα. Και σε αυτό ευθύνονται πολλές και διαδοχικές κυβερνήσεις και η αυτοδιοίκηση. Εμείς πάμε σε υψηλούς στόχους για την ανακύκλωση, προφανώς θα ακολουθήσουμε τον σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά η συζήτηση που γίνεται για την ενεργειακή αξιοποίηση πολύ φοβάμαι ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου”.

“Λένε όλοι αυτοί να μην κάνουμε ενεργειακή αξιοποίηση, την οποία ονομάζουν καύση, ενώ δεν είναι, γιατί απλά και μόνο δογματικά είναι απέναντι. Είναι κάτι αποδεκτό από την ΕΕ, γίνεται ενεργειακή αξιοποίηση στο κέντρο της Βιέννης και της Κοπεγχάγης. Υπάρχουν 400 και πλέον τέτοιες μονάδες σε χώρες της Ευρώπης με την εξαίρεση της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Και μας ζητάνε να μην το κάνουμε αυτό, επειδή έτσι τους ήρθε” συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ