Βορίδης στον Realfm 97,8: Τι είπε για την κριτική στην πρότασή του για το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ

“Δεν ξέρω αν τα πήρε ο αέρα τα συγκεκριμένα, αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι υπάρχουν εκτενέστατες αναφορές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο παρακολουθεί τι συμβαίνει γιατί έχει νομική υποχρέωση να παρατηρούμε τι γίνεται με την αλιεία στη Μεσόγειο και βεβαίως στην περιοχή. Έχουμε εκτενέστατες αναφορές παραβιάσεων κανόνων αλιείας από την Τουρκία. Στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών ήγειρα το θέμα. Γεννάται ένα ζήτημα των ενεργειών που θα κάνει η Ευρωπαϊκή επιτροπή ως προς το θέμα αυτό. Διότι αυτοί οι κανονισμοί οι αλιευτικοί είναι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Αν τους παραβιάζει η Τουρκία, είναι παραβιάσεις για τον τρόπο και τόπο διεξαγωγής της αλιείας, υπάρχουν περιορισμοί για την προστασία των αλιευμάτων. Αν τους παραβιάζει η Τουρκία δημιουργείται σκληρά αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στους Έλληνες αλιείς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τους κανονισμούς και σωστά τους τηρούν” δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σχετικά με τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη ανοιχτά της Μυκόνου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Σχετικά με την Τουρκία και την Αγία Σοφία, αλλά και τη δήλωσή του για το το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι “το αν είναι εφικτή λόγω κυριότητας η πρόταση για μετατροπή του μουσείου σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού, η κυριότητα πάντοτε σε αυτά τα ζητήματα είναι ένα θέμα, απαιτούνται και άδειες για την ίδρυση ιδιωτικών μουσείων. Επομένως αν θέλει κάποιος να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και είναι κράτος και έχει όρεξη να επιβάλλει κυρώσεις σε αυτή την κατεύθυνση, είναι προφανές ότι μπορεί να το κάνει. Άρα αυτοί που έσπευσαν να ανακαλύψουν νομικά κωλύματα στα θέματα της ιδιοκτησίας και σε άλλα θέματα σε αυτή την ιδέα, ας το πω έτσι, θα ήθελα να είναι εξίσου νομιμόφρονες και να φροντίζουν τα θέματα με τέτοια νομική επιμέλεια και σε άλλα ζητήματα, όταν πλέον ευθέως αντιτίθενται σε νόμους. Αυτοί που έκαναν όλη αυτή την κριτική, είναι πολύ υπάκουοι στα ζητήματα νομιμότητας όταν αφορούν θέματα να μη θιγεί η Τουρκία, αλλά καθόλου υπάκουοι όταν έχουμε να εφαρμόσουμε στο εσωτερικό τη νομιμότητα. Το λέω για την βαθιά αντίφαση που περιέχει αυτή η κριτική. Το δεύτερο που άκουσα είναι ότι υπάρχει μια σύγκρουση, Κεμαλιστών ας το πω και Οθωμανικών, τους οποίους εκπροσωπεί ο Ερντογάν. Εκείνο που έχει σημασία εδώ, γιατί ξαφνικά θα αναδείξουμε σε φιλέλληνα τον Κεμάλ Ατατούρκ, έχουμε μπερδευτεί λίγο στην Ελλάδα, το έχουμε μπερδέψει το πράγμα”.

“Το αν ενόχλησε αυτή η κριτική και αν ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελούσε ένα αποτελεσματικό αντίποινο, ας το πω, φαίνεται από τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων. Δεν είδα εγώ φιλο-ερντογανικές εφημερίδες να πουν “αχ τι ωραία ιδέα είχε ο κ. Βορίδης και μπράβο”. Είδα πρωτοσέλιδα που είναι πολύ ενοχλημένα, γιατί πήρα τη θέση που πήρα. Προφανώς εγώ δεν θα υποδείξω ούτε στον υπουργό Εξωτερικών, ούτε στους αρμόδιους χειριστές του ζητήματος, ούτε στον Πρωθυπουργό ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα. Θέλω όμως να πω το εξής: πρέπει να αρχίσουμε συνειδητοποιούμε και να το πούμε και στον λαό, γιατί είναι σημαντική και καθαρή αυτή η συζήτηση, ότι δίπλα και παράλληλα με την προσπάθεια που θα κάνουμε για την διεθνοποίηση αυτών των ζητημάτων, τα οποία πράγματι έχουν και διεθνή χαρακτήρα. Όλα τα ζητήματα του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, της εφαρμογής των ρητρών και των κανόνων για τον σεβασμό των Ιμίων, της παγκόσμιας ιστορίας και του παγκόσμιου πολιτισμού, όλα αυτά πολύ σωστά έχουν και ένα διεθνές νομικό υπόβαθρο και κάνει εξαιρετικά η Ελλάδα που προσπαθεί και να το αναδείξει αυτό και να το φέρει στο κέντρο των διεθνών fora και των διεθνών οργανισμών και να προξενήσει την αντίδρασή τους. Παρά ταύτα, πρέπει να ξέρουμε ότι στον αιώνα μας ακόμα, το εθνικό κράτος είναι εκείνο που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων” σημείωσε.

“Πρέπει να πάμε και ένα βήμα παραπέρα, σε μια χώρα που φέρεται με αυτόν τον τρόπο, σε μια χώρα που περιφρονεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, σε μια χώρα που φέρεται με τέτοια προκλητικότητα σε δύο κράτη μέλη της ΕΕ, εμείς εξακολουθούμε ως Ευρωπαίοι να διατηρούμε σε απόλυτη ισχύ την τελωνειακή σύνδεση με την Τουρκία. Business as usual. Η δουλειά να γίνεται. Ναι, αλλά αυτό είναι σαφές ότι κάποια στιγμή πρέπει να τεθεί. Θα μου πει κάποιος εξαρτάται από εμάς να καταγγείλουμε την τελωνειακή ένωση; Όχι, και προφανώς είναι κάτι πιο σύνθετο. Αυτό το λέω για να κατανοήσουμε ότι με διαφορετικό τρόπο αντιλαμβάνονται τα συμφέροντα τους στην ΕΕ” πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ