Δεν έρχεται η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας στην Αθήνα – Ετοιμάζεται κίνηση – ματ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Για σήμερα, Τρίτη, ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, στην Αθήνα. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα συναντούσε εκτός από τον Έλληνα ομόλογό της ίσως και τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ η πρεσβεία της Γαλλίας είχε εκφράσει την επιθυμία μίας ολιγόλεπτης συνάντησής της και με τον Πρωθυπουργό.

Ωστόσο, οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν σε υψηλό επίπεδο να συντονίσουν τις κινήσεις τους εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιουλίου. Τότε αναμένεται να συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο, τόσο σε ό,τι αφορά την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο όσο και το παραλίγο «πυρ» που πήγαν να ανοίξουν τουρκικές φρεγάτες εναντίον γαλλικού πλοίου του πολεμικού ναυτικού, στο Λιβυκό Πέλαγος.

Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να υπάρξει πίεση καθολικής καταδίκης της τουρκικής πολιτικής και ίσως να φτάσουμε και στη λήψη μέτρων ή αυστηρών προειδοποιήσεων με χρονοδιάγραμμα.

Χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το πότε, πηγές του enikos.gr αναφέρουν ότι δεν αργεί η μέρα ανακοίνωσης συμφωνίας με τη Γαλλία για την προμήθεια δύο φρεγατών Belharra. Κάτι που έχουμε αποκαλύψει ότι «κλείδωσε» σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό και την τελική διαμόρφωση βάσει της οικονομικής οροφής που ορίστηκε (σσ. στα 3 δισ. και για τα δύο πλοία) και πλέον αναμένεται σε πολύ υψηλό επίπεδο η επίσημη ανακοίνωση.

Αυτό φαίνεται ότι θα συνοδεύεται και από ανακοινώσεις για κοινές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι δύο χώρες, σε συνεργασία με την Κύπρο, ενισχύοντας παράλληλα τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με Ισραήλ και Αίγυπτο. ​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ