Βαρουφάκης στον Realfm: Το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ είναι το επιστέγασμα ενός στρατηγικού λάθους

“Όλοι έχουμε γαλουχηθεί με την απειλή από μία γείτονα χώρα της οποίας τα καθεστώτα είναι ασταθή και όσο περισσότερο ασταθή γίνονται λόγω των εσωτερικών εγχώριων εξελίξεων, τόσο μεγαλύτερες είναι οι εντάσεις που δημιουργούν στο Αιγαίο, στην προσπάθεια τους να σταθεροποιήσουν το ίδιο τους το καθεστώς. Η επίσκεψη στο Ισραήλ γίνεται στο πλαίσιο μίας συστηματικής πολιτικής που ξεκίνησε ίσως και από τον κ. Παπανδρέου αρχικά, αλλά πήρε σάρκα και οστά επί κ. Τσίπρα. Η συμφωνία με το Ισραήλ για εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο που παρουσιάστηκε ως μία προσπάθεια να δημιουργηθούν ερείσματα της χώρας τόσο στη μεγάλη δύναμη μέσω της ExxonMobil και του κ. Τραμπ, όσο και μέσω Γαλλίας. Με άλλα λόγια μία ενεργειακή πολιτική που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και η οποία μας δένει σε ένα άρμα το οποίο υποτίθεται θα αυξήσει τις αμυντικές αντοχές της χώρας απέναντι στην Τουρκία… Απλά δίνουμε μεγάλες ευκαιρίες στον κ. Ερντογάν για να αυξάνει τις εντάσεις, για να κάνει αντιπερισπασμό με ΑΟΖ και να προβάλει την ισχύ της Τουρκίας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Οπότε για εμάς αυτό το ταξίδι είναι το επιστέγασμα ενός τεράστιου στρατηγικού σφάλματος της χώρας”, είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Όσον αφορά την ΑΟΖ με την Ιταλία, από τη μία μεριά ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι μία τέτοια συμφωνία είναι σωστή και ότι δείχνει ότι η Ελλάδα μαζί με σοβαρές και φιλικές χώρες μπορούμε να τα βρούμε όσον αφορά μία κοινή εκμετάλλευση των θαλασσών που περιβάλλονται από τις χώρες μας. Από την άλλη μεριά πρέπει να πω ότι είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση έκανε υποχωρήσεις απέναντι στους Ιταλούς, υποχωρήσεις που δεν έπρεπε να κάνει, που μειώνουν την εθνική κυριαρχία, που βάζουν επιδιαιτητή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκμετάλλευση τουλάχιστον στα θέματα της αλιείας αλλά και όχι μόνο σε θαλάσσιες ζώνες που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία επιδιαιτησία, θα έπρεπε εμείς να εκχωρούμε άδειες στα ιταλικά αλιευτικά και όχι να πρέπει να διαπραγματευόμαστε μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση το έκανε αυτό για την επικοινωνιακή ωφέλεια του να πει ότι κοιτάξτε να δείτε στα δυτικά της χώρας έχουμε ΑΟΖ οπότε αυτό δημιουργεί κάποια ερείσματα όσον αφορά την ΑΟΖ Καστελλόριζο, Κρήτης, νησιών κλπ. Θεωρώ όμως ότι αυτό που κάνουν είναι ότι παρουσιάζουν μία υποχώρηση ως κατάκτηση”, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Στο ερώτημα εάν αισθάνεται ότι έχουν δικαιωθεί οι προβλέψεις που είχε κάνει στην αρχή της οικονομικής κρίσης που φέρνει μαζί του ο κορονοϊός και στο εάν υπάρχουν περιθώρια για να μειωθεί η ύφεση μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε μεταξύ άλλων: “Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι εκείνες οι προβλέψεις δυστυχώς έχουν επιβεβαιωθεί και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Δεν χρειάζεται κανένας να είναι φοβερός επιστήμονας για να κατανοήσει ότι η ύφεση θα είναι τεράστια και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι δυσθεώρητο. Τίθεται το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση συστηματικά υποτιμά το μέγεθος αυτής της ύφεσης και του προβλήματος… Είναι μία κυβέρνηση η οποία χάνει το παιχνίδι της εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγάλα βασικά κουρέματα, κάποιες φορές έχει σημασία να αντιγράφουμε τους Γερμανούς”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ