Μητσοτάκης για οριοθέτηση ΑΟΖ: Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας

Την ευχή να υπάρξουν ανάλογες συμφωνίες και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής, εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Ιταλία για τις ΑΟΖ.

Ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως σήμερα “είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο” πως με τη συμφωνία αυτή αίρεται “με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών” και συμπληρώνει ότι “Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης”.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού:

“Σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών.

Η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ