Βουλή – Ψηφοφορία για Παπαγγελόπουλο: Τι καταγγέλλει ο Δημήτρης Τσοβόλας για τη διαδικασία

Ένα ψηφοδέλτιο με όλα τα αδικήματα που η ΝΔ προτείνει να διερευνηθούν από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και ένα ακόμη λευκό δόθηκε στους βουλευτές, για να ψηφίσουν επί της προτάσεως της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου. Η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ψηφοδέλτιο αναγράφει:

«Επί της υπ΄αριθμ. Πρωτ. 1312/04-05-2020 προτάσεως που κατέθεσαν 30 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ.1-3 του Συντάγματος και 154 και 155 του Κανονισμού της Βουλής. Με την πρόταση αιτούνται όπως σύμφωνα με την υπ΄αριθ. Πρωτ. 17090/9777/14-10-2019 απόφαση του Προέδρου της Βουλής ήδη συσταθείσα και λειτουργούσα Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, επεκτείνει τη διεξαγόμενη ήδη προκαταρκτική εξέταση

Κατά

Του κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης

Προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες του για τυχόν επιπλέον αξιόποινα αδικήματα:

1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)

2. Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ΄παλαιού ΠΚ)

3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ)

4. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),

5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),

6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),

7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5),

σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΩΝ»

Η ψήφος του Στ.Καλογιάννη

Ενώ η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης εκ παραδρομής έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη χωρίς προηγουμένως να το βάλει μέσα σε σφραγισμένο φάκελο. Το περιστατικό έγινε αμέσως αντιληπτό και διεκόπη η ψηφοφορία για λίγα λεπτά. Η εφορευτική επιτροπή πήρε απόφαση να ανοιχτεί η κάλπη και επειδή ήταν ένα μόνο το ψηφοδέλτιο που διακρινόταν ότι είναι χωρίς φάκελο επεστράφη στον βουλευτή. Ο κ. Καλογιάννης το έβαλε στο φάκελο και τότε το έριξε στην κάλπη. Ο βουλευτής της ΝΔ ψήφισε παρουσία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.

Τσοβόλας: Παρανομίες στην ψηφοφορία

Για την σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λύδια Τσοβόλα, συνήγοροι υπεράσπισης του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, εγείρουν ζητήματα ακυρότητας, με την ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας “Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης”.

Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.

Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ).

Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ