Μάσκες: Ανοιχτό το θέμα της διατίμησης – Τι είπε ο Μητσοτάκης

“Για τις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής. Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια δεν ήταν απαραίτητες. Και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Και έχει εξηγηθεί πού η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και που προαιρετική” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή και πρόσθεσε “το αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και με τα αντισηπτικά το εξετάσαμε και επιλέξαμε να μην πάμε σε αυστηρή διατίμηση. Η αγορά, με δική μας παρότρυνση, κάλυψε τις ανάγκες. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες. Οι μάσκες έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχουν υποκατάστατο”.

“Αν δούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας θα το επανεξετάσουμε». Επίσης σημείωσε «το ότι βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες να παράγουν μάσκες είναι θετικό. Άλλες χώρες παραγγέλνουν από την Κίνα” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η τιμή των μασκών μίας χρήσης με την εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές θα ομαλοποιηθεί σύντομα, όπως έγινε και στα αντισηπτικά. Αυτό είχε τονίσει το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA. Σε ερώτηση σχετικά με την παραγωγή μασκών, είπε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης: «Στην εγχώρια παραγωγή έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια με τη λειτουργία δύο εργοστασίων μαζικής παραγωγής μασκών, με μηνιαία παραγωγή 25 εκατομμύρια μάσκες. Παράλληλα, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, καταγράφονται όλα τα αποθέματα της χώρας σε υγειονομικό εξοπλισμό» και πρόσθεσε: «Το κόστος της μάσκας έχει αυξηθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης. Οι ειδικοί μας είπαν ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει πάνινη μάσκα την οποία μπορεί ο ίδιος να την απολυμαίνει σπίτι του και να την επαναχρησιμοποιεί, χωρίς να χρειάζεται να αγοράζει καινούργια μάσκα. Η τιμή των μασκών μίας χρήσης με την εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές θα ομαλοποιηθεί σύντομα, όπως έγινε και στα αντισηπτικά. Κανένα κράτος δεν διαθέτει δωρεάν μάσκες ούτε και μπορεί να το κάνει γιατί η ανάγκη σε μάσκες είναι πάρα πολύ μεγάλη. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση κυκλοφόρησε διαφημιστικό σποτ πως να φτιάχνουν μάσκα οι πολίτες μόνοι τους».

Όσον αφορά στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν μπήκε διατίμηση, ο κ. Γεωργιάδης απάντηση ότι “δείτε τι έγινε στην Ιταλία. Έβαλαν διατίμηση και ξέμειναν από μάσκες”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ