Βαρβιτσιώτης στον Realfm: Αυξημένη η τουρκική εναέρια δραστηριότητα – Σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις

“Η ευρωπαϊκή ατζέντα είναι υπερπλήρης από κορονοϊό. Σήμερα πέρα από τους τρόπους υγειονομικής αντιμετώπισης της κρίσης αναζητούμε και τους τρόπους και τα οικονομικά εργαλεία μέσα από τα οποία θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ξέρετε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, η ανθρώπινη ζωή πήρε περισσότερη αξία από την οικονομική δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στον Realfm 97,8. Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου σημείωσε ότι “απέναντι σε αυτή την επιλογή, που ξεκίνησε από την Κίνα, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα για το πώς θα ξαναμπούμε σε δράση και δεν θα χάσουν οι άνθρωποι που προστάτεψαν τη ζωή τους, τα εισοδήματα τους με τα οποία θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την ευζωία τους στη συνέχεια”.

Ερωτηθείς για την τουρκική παραβατικότητα απάντησε ότι “αυτό είναι κάτι που επισήμανα χθες στους ομολόγους μου, τους υπουργούς Ευρωπαϊκών υποθέσεων, ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με τις άλλες χώρες αντιμετωπίζει εκτός από την κρίση του κορονοϊού, και την κρίση στα βόρεια σύνορά της στο Έβρο μέσα από την προσφυγική πίεση, αντιμετωπίζει και μια κρίση αμφισβήτησης της εθνικής της κυριαρχίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κεντρική Μεσόγειο. Εμείς έχουμε δείξει μια αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και των συνόρων μας. Από την άλλη θα σας πω ότι είμαστε κιόλας διατεθειμένοι να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις αντιθέσεις. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια διαρκή πίεση από την πλευρά της Τουρκίας, επαναφέροντας την όλη συζήτηση σε μια πολιτική των κανονιοφόρων. Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστούμε να κινητοποιήσουμε τις Ένοπλες μας Δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται σε εγρήγορση για να παρακολουθούν τις διάφορες τουρκικές κινήσεις. Υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα ιδιαίτερα στον αέρα τις τελευταίες ημέρες, η οποία μας προβληματίζει και υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο. Η Τουρκία μπαίνει σε μια πολύ μεγάλη κρίση, σε μια κρίση που δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά και βαθιά οικονομική. Έχει καταρρεύσει η τουρκική λίρα, φαίνεται ότι υπάρχει αμφισβήτηση στην ηγεσία και το είδαμε με τον τρόπο που αντέδρασαν οι Τούρκοι πολίτες στο lockdown της Κωνσταντινούπολης και των άλλων μεγάλων πόλεων, χωρίς καμία ψυχραιμία, που δείχνει ότι οι ίδιοι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο τι λέει η ηγεσία τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις από την άλλη πλευρά. Εμείς έχουμε το δόγμα της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και παράλληλα της ψυχραιμίας και της διεθνοποίησης των πιέσεων που δεχόμαστε και το κάνουμε σε κάθε ευκαιρία”.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του enikos.gr σήμερα σχετικά με τις υπερπτήσεις από την Τουρκία, που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή σε ότι αφορά τα ποιοτικά και όχι τα ποσοτικά χαρακτηριστικά. Όπως εξηγούσε στο enikos.gr στρατιωτική πηγή, φαίνεται ότι εκτός από τον τουρκικό στόλο (είχαμε γράψει σχετικό ρεπορτάζ προ ημέρων) μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπερπτήσεων και παραβιάσεων δείχνουν ότι η πολυδιαφημισμένη πολεμική αεροπορία του Ερντογάν δεν έχει πιλότους και διαθεσιμότητες αεροσκαφών. Οι υπερπτήσεις που καταγράφηκαν χθες έγιναν από ένα ζεύγος μαχητικών, που φρόντιζε να παίρνει γραμμές πάνω από ελληνικά κατά την διάρκεια της καταδίωξης από ελληνικά μαχητικά για να γράψει το κοντέρ υπερπτήσεις.

Ακούστε τα ηχητικά:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ