Θα ξεσπάσει στο Αιγαίο για το στραπάτσο στον Έβρο ο Ερντογάν; – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο ΓΕΕΘΑ αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πεπεισμένοι ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να κάνει κάτι στο Αιγαίο. Η πρόσφατη προϊστορία δείχνει ότι αυτό το επιχειρεί πάντα κατά την διάρκεια των εορτών, προκειμένου να επιτύχει τον πολυπόθητο αιφνιδιασμό. Όπως έπραξε πρόσφατα στον Έβρο, όπου άνοιξε τα σύνορά της προς χιλιάδες αλλοδαπούς που είχε συγκεντρώσει, επιδιώκοντας να αιφνιδιάσει την Ελλάδα, που τότε έτρεχε σε ρυθμούς τριημέρου Καθαράς Δευτέρας. Όχι μόνο δεν πέτυχε αλλά γύρισε και μπούμερανγκ στον Ερντογάν.

Από τη μία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το είπε ξεκάθαρα «.Εξετάζουμε λοιπόν τώρα και σενάρια άλλα, όπως απόπειρας εισροής μεταναστών από τα νησιά και με κάθε άλλο τρόπο. Μετά τον Έβρο, αυτό που τόνισα επανειλημμένος όπου στάθηκα και όπου βρέθηκα, είναι ότι ο συναγερμός δεν λήγει. (…) Σε αυτή τη βάση εξετάζουμε και άλλα σενάρια, που έχουν να κάνουν με τη συνέχεια της εργαλειοποίησης αυτού του όπλου, των ανθρώπων δηλαδή που θέλουν να μετακινηθούν παρανόμως»

Την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία αποκαλύπτει και η Daily Mail με δημοσίευμά της, το οποίο συνοδεύει με δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν μαζικές μετακινήσεις μεταναστών από την ενδοχώρα προς τα μικρασιατικά παράλια.

Δορυφορική φωτογραφία από την μετακίνηση αλλοδαπών – αιτούντων άσυλο από δομές συγκέντρωσης στην τουρκική ενδοχώρα προς τα παράλια με την Ελλάδα.

Αυτός είναι ο χάρτης με τα νησιά που έχει στοχοποιήσει η Τουρκία να στείλει καραβιές παράνομων αλλοδαπών

Περιοχές κοντά στα μικρασιατικά παράλια που έχουν μεταφερθεί οι αλλοδαποί από δουλεμπόρους. Τους αφήνουν χωρίς τροφή και νερό με μόνη διέξοδο τα παράλια, προκειμένου να πάρουν βάρκες και να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα

Έλληνας αξιωματούχος αποκάλυψε στους “Times” ότι υπάρχουν στοιχεία με ύποπτες μετακινήσεις. Αυτή είναι ακόμη μία φωτογραφία που απεικονίζει μετακινήσεις αλλοδαπών από την τουρκική ενδοχώρα στα παράλια του Αιγαίου.

Στρατιωτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο η ανάληψη κάποιας πρόκλησης με ένοπλη μορφή από την μεριά της Τουρκίας. Ακόμη και οι υπερπτήσεις, που κάνουν Τούρκοι πιλότοι, γίνονται προκειμένου να «γράψουν αριθμούς στο κοντέρ των προκλήσεων», αφού στερούνται ποιοτικού υπόβαθρου. Όπως έχουμε αποκαλύψει πρώτοι στο enikos στις αερομαχίες και υπερπτήσεις των τελευταίων εβδομάδων η Τουρκία στέλνει ένα με δύο ζεύγη μαχητικών F-16, με τους πιλότους να είναι οι ίδιοι που κάνουν το μπαράζ των προκλήσεων. Αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και μάλλον ο κορονοϊός τους έχει αποδεκατίσει. Όμως, η αποστολή καραβιών μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί από τους Τούρκους και ξέρουν πώς να το δουλέψουν.

Αμφισβήτηση της κυριαρχίας

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το νέο μανιφέστο του Τούρκου ναύαρχου, Τζιχάτ Γιαϊτζί (φωτο). Στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα δεν λέει κάτι. Όμως είναι ο αξιωματικός του τουρκικού ναυτικού – αρχιτέκτονας του Μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης (του καθεστώτος της Τρίπολης, δηλαδή, Φαγέντ Αλ Σάρατζ).

Σε νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες χτίζει το νέο αφήγημα της Τουρκίας, με το οποίο ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να περιοριστεί στα 3 ναυτικά μίλια εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, όπως προέβλεπε το άρθρο 16 της Λωζάνης. Ο ίδιος «ξεχνά» όλες τις διεθνείς συνθήκες για τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε παράκτιου κράτους επέκτασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα 12 νμ, κάτι που η Τουρκία έχει εφαρμόσει στην Μαύρη Θάλασσα, και ισχυρίζεται ότι όταν η Ελλάδα πήγε το 1936 μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 6 νμ στο Αιγαίο οι συγκυρίες της εποχής δεν επέτρεψαν τότε στην Τουρκία να αντιδράσει. Κάτι, που πρέπει να κάνει, όπως λέει, η Τουρκία τώρα. Όμως, προχωρά ακόμη ένα βήμα, αφού βασιζόμενος πάνω στην Συνθήκη της Λωζάνης επεκτείνει το σκεπτικό του λέγοντας πώς όποια νησίδα πέρα των 3 νμ στο Αιγαίο δεν ανήκει στην Ελλάδα! Βεβαίως και «ξεχνά» ότι το καθεστώς με τα Δωδεκάνησα ήταν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας, μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, το σύνολο των παραπάνω δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για το Αιγαίο. Και η προϊστορία έχει δείξει πώς ότι λέει το κάνει πράξη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ