“Έσπασε” το φράγμα των 60.000 μεταναστών στις δομές

Του Χρήστου Μαζανίτη

Επιμένει να “φορτώνει” σταθερά με περίπου 500 ανθρώπους ανά εβδομάδα τις δομές φιλοξενίας μεταναστών η Τουρκία.

Η επίσημη καταγραφή της κατάστασης από το ΓΕΕΘΑ δείχνει ότι για ακόμη μία εβδομάδα αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται σε δομές διαχείρισης, σπάζοντας μάλιστα το ψυχολογικό φράγμα των 60.000.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγραφή της 5ης Μαρτίου, διαμένουν σε 33 δομές διαχείρισης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), 60.360 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 32.640 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου και Κω έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).

Επίσης οι τρεις Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων για τις 5 Μαρτίου 2020 ανέλαβαν το έργο της παροχής 39.385 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 295 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα Ενόπλων Δυνάμεων), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης καταγραφής, της 27ης Φεβρουαρίου, διέμεναν σε 33 δομές διαχείρισης Ενόπλων Δυνάμεων, 59.896 μετανάστες/ πρόσφυγες ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της 20ης Φεβρουαρίου διέμεναν 59.438 άτομα, με δυνατότητα φιλοξενίας 32.640 ατόμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους επιπλέον 464 πρόσφυγες/μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην χώρα, οι 252 συνελήφθησαν στον Έβρο, με την αστυνομία και τον Στρατό να έχουν αποστρέψει την παράνομη είσοδο σε 36.649 περιπτώσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ