Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οικονομική ενίσχυση 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

“Ζούμε εξαιρετικές καταστάσεις. Μόλις επισκεφθήκαμε τα σύνορα και είδαμε πόσο έντονη είναι η κατάσταση. Οι ελληνικές Αρχές έχουν δύσκολη αποστολή στην αντιμετώπιση της κατάστασης” ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις δηλώσεις που έγιναν για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, μετά την αυτοψία της ηγεσίας της Ε.Ε. στον Έβρο.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους Έλληνες συνοριοφύλακες, πολίτες, αστυνομικούς αλλά και τις δυνάμεις της Frontex για την προσπάθειά τους.

Όπως επεσήμανε “οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Βρίσκομαι εδώ ως Ευρωπαία και θέλω να εκφράσω και τη συμπόνοια μου στους μετανάστες. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να δηλώσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη προς την Ελλάδα. Πρώτη προτεραιότητα να τηρηθεί η τάξη στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και της Ευρώπης. Είμαστε δεσμευμένοι στο να κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη επιχειρησιακή υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές”

“H Frontex θα αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Θα αναπτυχθούν 7 σκάφη, 23 ελικόπτερα, 1 αεροσκάφος, δύο οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πλέον των 530 που ήδη επιχειρούν στο σημείο. Οι συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν από τη Frontex στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα. Δεύτερον μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, 350 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και 350 εκατ. που μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού”, ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν.

“Δεν είναι θέμα να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της. Είναι ευθύνη συνολικά όλων μας και θα διαχειριστούμε με τάξη, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα. Όσοι επιχειρούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν. Χρειάζονται δράσεις με βάση τις αξίες μας. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός και οι άνθρωποι δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα” επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ