Προανακριτική: Όλο το παρασκήνιο της αναμονής του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ – ΦΩΤΟ

Το παρασκήνιο από την αναμονή του «Μάξιμου Σαράφη» στο κτίριο της ΓΑΔΑ και από την αναζήτηση του προστατευόμενου μάρτυρα, όταν εκείνος δεν εμφανίστηκε προκειμένου να καταθέσει, αποκαλύπτουν βουλευτές, μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

«Θα τους φέρετε ενώπιον μας, ακριβώς με την αυτή φυσική παρουσία, που είχαν όταν εξετάστηκαν από τον Αντεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη», ανέφεραν οι βουλευτές της προκαταρκτικής επιτροπής, στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, εν αναμονή της εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», οι οποίοι τελικά δεν παρουσιάστηκαν ενώπιόν τους.

Όπως περιγράφουν, «πήγαμε στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ. Μας είπαν να καθίσουμε σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων. Υπήρχαν μικρόφωνα για καταγραφές και είχαμε καθίσει όλοι στη μια πλευρά ώστε στην άλλη πλευρά να καθίσει ο προστατευόμενος μάρτυρας. Αν η εξέταση γινόταν με τεχνικά μέσα, τότε οι βουλευτές θα ήμασταν σε άλλον όροφο που διαθέτει αυτή την υποδομή. Εμάς οι αστυνομικοί μας ενημέρωσαν ότι θα μας τους έφερναν εκεί, όπως ακριβώς τους παρουσίασαν στον κ. Σοφουλάκη».

Σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής επιτροπής, το ένταλμα βίαιης προσαγωγής μόνο ένας αστυνομικός μπορούσε να το εκτελέσει: ο αστυνομικός που είναι υπεύθυνος για την προστασία των μαρτύρων. Οι βουλευτές πιθανολογούν ότι είναι ένας ο αστυνομικός και για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, λόγω ενός ιδιόχειρου σημειώματος του οποίου έχει λάβει γνώση η επιτροπή. Το ίδιο άτομο που πήρε την εντολή βίαιης προσαγωγής, το ίδιο άτομο μετέβη στο σπίτι του προστατευόμενου μάρτυρα και χτύπησε το κουδούνι αλλά ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν του άνοιξε την πόρτα ποτέ.

«Τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής όμως ισχύουν για όσο διάστημα η Επιτροπή μας κρίνει γιατί η Επιτροπή είναι η μόνη που μπορεί να τα ανακαλέσει», σημειώνουν βουλευτές.

Πηγή προανακριτικής επιτροπής για την παραμονή στο πρόγραμμα προστασίας

Σχετικά με το πρόγραμμα προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων και την επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πηγή της προανακριτικής επιτροπής που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει πως, αν αποφασιστεί ότι πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα προστασίας μάρτυρας που τυχόν εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis, τότε «παίρνει πλέον την ευθύνη όποιος τον κρατάει στο πρόγραμμα προστασίας, δηλαδή η Εισαγγελέας Διαφθοράς».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της προανακριτικής επιτροπής, συμφώνησε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον κ. Σοφουλάκη. «Μπορεί ο Επόπτης της Εισαγγελίας, ο κ. Μπρακουμάτσος να μας απαντήσει ότι ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Σοφουλάκης, εξέτασε τους προστατευόμενους μάρτυρες με τεχνικά μέσα. Αν όμως δεν έχει συμβεί αυτό, πρέπει να μας εξηγήσει για ποιον λόγο οι προστατευόμενοι μάρτυρες, θα εξεταστούν με τρόπο διαφορετικό από την ειδική επιτροπή», ανέφερε πηγή της επιτροπής.

Επίσης, κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της επιτροπής με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέστη σαφές ότι τα εντάλματα βιαίας προσαγωγής είναι νόμιμα και είναι να εκτελεστούν. «Οπότε, αν ζητήσουμε να εξεταστεί στη ΓΑΔΑ ένας μάρτυρας και είναι σε ισχύ το ένταλμα, τότε τι θα συμβεί;», δήλωσε με νόημα η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι «διαπιστώνεται μια έλλειψη συνεργασίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με την Εισαγγελία Διαφθοράς η οποία ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί στην επισήμανση του Αντεισαγγελέα Ζαχαρή να διαβιβάσει στην Επιτροπή της Βουλής τα έγγραφα που της έχουν ζητηθεί».

Τα σενάρια για ενδεχόμενη διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμούν ότι υπάρχει θέμα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου και επισημαίνουν πως εξετάζονται τα εξής τρία σενάρια:

-να συγκεντρωθούν 30 τουλάχιστον υπογραφές για διεύρυνση του κατηγορητηρίου και αυτή η νέα πρόταση να πάρει το δρόμο της Ολομέλειας. Θεωρητικά η Βουλή μπορεί να συγκροτήσει άλλη προανακριτική ή να αποφασίσει να ερευνηθούν και αυτά, από την υφιστάμενη επιτροπή.

-η Επιτροπή, αν προκύπτουν ευθύνες και για άλλες υποθέσεις αλλά για τα ίδια αδικήματα που τώρα ερευνώνται, η ίδια να διενεργήσει έρευνα και γι΄αυτές τις υποθέσεις.

-η διεύρυνση του κατηγορητηρίου να περιλαμβάνεται ως πρόταση της επιτροπής στο πόρισμα της.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας εκτιμούν πως το επικρατέστερο σενάριο είναι το πρώτο, δηλαδή να λάβει απόφαση η Ολομέλεια. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι και ο κ. Παπαγγελόπουλος, με δήλωσή του, έχει πει ότι πρέπει να αποφασίσει εκ νέου η Ολομέλεια.

ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο και πογκρόμ εκφοβισμού

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι εξελίξεις με την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για «φιάσκο», αναφερόμενο στους χειρισμούς της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ καταστρατηγούν το νόμο. Αφού εξαπέλυσαν πογκρόμ εκφοβισμού των προστατευομένων μαρτύρων, για το σκάνδαλο Novartis και αφού ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους άδειασε, ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος στην εξέταση τους και η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι πρέπει η εξέτασή τους να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, τώρα προσπαθούν, εκ των υστέρων, να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες ενέργειες τους, ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

Αυτό είναι το έγγραφο που κατέθεσε η αντιπροσωπεία της Προανακριτικής στον εισαγγελέα του Αρείου ΠάγουΈγγραφο με αιτήματα σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, κατέθεσε αντιπροσωπεία της προανακριτικής επιτροπής στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών, που μετέβη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αποτελείτο από τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Γιάννη Μπουγά και τα μέλη, Αθανάσιο Πλεύρη (ΝΔ), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειο Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση).

Με το έγγραφό τους τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής ζητούν να εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη.

«Η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν», σημειώνουν στο έγγραφο.

Τα αιτήματα

Η προανακριτική επιτροπή ζητεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε, απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Ως προς την Ελένη Τουλουπάκη, η επιτροπή, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

Δείτε τις φωτογραφίες:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ