Λάππας στον Realfm 97,8: Τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων δεν μπορεί να τον επιλέξει η επιτροπή

«Η απάντηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν μπορούσε να είναι διαφορετική από αυτό που λέει ο Νόμος, να εφαρμοστεί δηλαδή η ΚΥΑ στον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων. Από τη στιγμή που ο ένας χαρακτηρίστηκε από τον αρμόδιο Αντιεισαγγελέα Διαφθοράς και τον Προϊστάμενο του Αρείου Πάγου, ποτέ δεν αίρεται ο χαρακτηρισμός “προστατευόμενος” μόνο αν βγουν ορισμένα πράγματα και αυτά δεν αφορούν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εξακολουθούν να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες και όποιος τους εξετάζει είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει με κάθε τρόπο την ανωνυμία του», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο ο τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

«Από την ώρα που δεν λέμε να τους εξετάσουμε στον Άρειο Πάγο ή στην έδρα της Εισαγγελίας Διαφθοράς αλλά στη ΓΑΔΑ, υπάρχει η ΚΥΑ που λέει βήμα- βήμα πως θα εξετάζονται. Δεν εξετάζεται ποτέ δια ζώσης ο μάρτυρας. Στην ΓΑΔΑ υπάρχει ειδική τεχνική υποδομή δύο δωματίων που σε ένα δωμάτιο είναι ο μάρτυρας και στο άλλο οι ερωτώντες και έχουν ηχητική, ηλεκτρονική μετάδοση με αλλοίωση της φωνής ή και οπτική. Αφού όλοι προσδοκούμε στο περιεχόμενο των καταθέσεων των μαρτύρων, γιατί δεν πάμε να τους εξετάσουμε όπως λέει η ΚΥΑ στη ΓΑΔΑ»,πρόσθεσε ο κ. Λάππας διευκρινίζοντας ότι «τον τρόπο εξέτασης δεν μπορεί να τον επιλέξει η επιτροπή, ορίζει επ’ ακριβώς ο Νόμος, με φοβερή λεπτομέρεια. Υπό γενική έννοια δεν έχει δικαίωμα να μην παραστεί στην κλήτευση ο μάρτυρας, όταν όμως επικαλείται ότι αυτός που τον καλεί για εξέταση μπορεί να αποκαλύψει τα στοιχεία της ταυτότητάς του… Μιλάμε για μία υπόθεση που υπάρχουν θάνατοι, που υπάρχουν και απόπειρες αυτοκτονίας».

«Μαθαίνω ότι το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων έχει ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον από την ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ. Έχουμε γίνει ρεντίκολο διεθνώς», πρόσθεσε ο κ. Λάππας, ενώ αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι υποθάλπουν τους μάρτυρες τόνισε «δεν έχουμε αγκαλιάσει κανέναν μάρτυρα, έχουμε αγκαλιάσει τη νομιμότητα».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ