Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Άκυρα και αίολα τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης

Μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε νέες συνεργασίες και παρουσιάζει ευκαιρίες για την επένδυση κεφαλαίων έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα της Μέσης Ανατολής. Τόνισε, επίσης, ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες της νέας κυβέρνησης η Ελλάδα στηρίζει πολιτικές που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη.

Μία ημέρα μετά τις επαφές που είχε στη Σαουδική Αραβία, όπου προωθήθηκαν διμερείς επενδυτικές ευκαιρίες και προγραμματίστηκαν υπουργικές επισκέψεις για αυτό τον σκοπό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya πως οι επενδυτικοί φορείς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

«Οι επιδόσεις της οικονομίας είναι πολύ καλές το τελευταίο εξάμηνο, αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε δει μεγάλη μείωση στο κόστος δανεισμού, όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Μόλις εκδώσαμε ένα δεκαπενταετές ομόλογο το οποίο έτυχε πολύ καλής αντιμετώπισης από τις αγορές. Το χρηματιστήριό μας είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο το 2019. Αναμένουμε ανάπτυξη κοντά στο 3% το 2020», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμανε πως η Ελλάδα έχει όλα τα συστατικά που απαιτούνται ώστε να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη (surprise story) στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και νέο μήνυμα στην Τουρκία, εξαπολύοντας πυρά κατά της Άγκυρας για την συμφωνία με τη Λιβύη, την οποία χαρακτήρισε έωλη και άκυρη: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την περιφερειακή σταθερότητα και μας απασχολούν ιδιαίτερα τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρατε τη Λιβύη. Μας ανησυχεί πολύ η αποκαλούμενη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης όσον αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Θεωρούμε αυτές τις συμφωνίες αίωλες και άκυρες. Πετύχαμε τη διεθνή καταδίκη αυτών των συμφωνιών, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο από τη σκοπιά πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει αντιληπτό σε αυτό το μέρος του κόσμου ότι η Ελλάδα είναι περιφερειακός παράγοντας που υποστηρίζει την ειρήνη και πάντα θα συνεργάζεται με τις χώρες που έχουν την ίδια θεώρηση όσον αφορά την περιφερειακή σταθερότητα».

«Επιθυμούμε μία ευημερούσα και σταθερή Λιβύη. Θέλουμε να δοθεί στον λιβυκό λαό το δικαίωμα να εκφραστεί και να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον της χώρας. Κατόπιν της Διαδικασίας του Βερολίνου ήταν απόλυτα σαφές ότι όλες οι παρεμβάσεις στη Λιβύη από το εξωτερικό θα έπρεπε να σταματήσουν. Δεν είμαι βέβαιος ότι συμβαίνει αυτό επί του πεδίου. Αλλά έχουμε αποσαφηνίσει πως σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ουδεμία πολιτική λύση μπορεί να αποδέχεται το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του κ. Σάρατζ και της τουρκικής κυβέρνησης. Επομένως, προσεγγίζουμε το λιβυκό ζήτημα από την οπτική γωνία ότι μία πολιτική λύση πρέπει να έχει ως προαπαιτούμενο πως αυτές οι συμφωνίες είναι κενές και άκυρες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ