Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Γιατί δεν θα γίνουν κοινές δηλώσεις – Όλο το παρασκήνιο

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει προγραμματισθεί για τις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε κοινές δηλώσεις ή συνέντευξη Τύπου – απόφαση που προκαλεί ομολογουμένως μερικά ερωτήματα.

Η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες, εκ των οποίων η πρώτη μισή ώρα θα είναι η συζήτηση των δυο τους στο οβάλ γραφείο. Στη συνέχεια Μητσοτάκης και Τραμπ θα είναι οι επικεφαλής κοινής σύσκεψης μελών της αμερικανικής κυβέρνησης και του επιτελείου του προέδρου με την ελληνική κυβερνητική αποστολή, που αποτελείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τον υφυπουργό Εξωτερικών με την αρμοδιότητα της οικονομικής διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Τι θα γίνει όμως, μετά τη συνάντηση; Όπως αναφέρεται στον “Μικροπολιτικό” στα “ΝΕΑ”, αντί να γίνουν κοινές δηλώσεις και να δεχθούν οι δύο ηγέτες κάποιες ερωτήσεις από τα ΜΜΕ, όπως συνηθίζεται, ο Λευκός Οίκος έχει επιλέξει να βγάλει μια δική του ανακοίνωση μετά το τέλος της συνάντησης. Ενδέχεται βέβαια να τους δούμε να συνομιλούν on camera κατά την είσοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο οβάλ γραφείο.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο ‘Μικροπολιτικός” δεν ενοχλούνται δεδομένου ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά των εξελίξεων με το Ιράν μετά το φονικό χτύπημα που διέταξε ο Τραμπ κατά του Σουλεϊμανί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα μια συνέντευξη Τύπου μπορεί να έβγαινε τελείως εκτός της επιθυμητής για την Ελλάδα ατζέντας και ουδείς ξέρει πώς θα αντιδρούσε ο Τραμπ αν βρισκόταν μπροστά στα ΜΜΕ για πρώτη φορά μετά τις πολύκροτες δηλώσεις του, που ήταν αυτές που έκανε στις 3 Ιανουαρίου για το Ιράν. Ακόμη και αν η απόφαση για σιγή είχε ληφθεί πριν από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ήταν προφανές ότι ο Τραμπ θα ήθελε να αποφύγει ενοχλητικές ερωτήσεις για το impeachment… Από την άλλη, η απόφαση για μη κοινές δηλώσεις έγιναν λαβή για διάφορα κακεντρεχή σχόλια και συγκρίσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ