Πενς και Πομπέο στη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη – BINTEO

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, θα συμμετέχουν – εκτός απροόπτου – στη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο ραντεβού του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΝΤ1, Θανάση Τσίτσα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα συμμετάσχει στη συνάντηση και δεν θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστό ραντεβού, όπως συνέβη στην επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα τον Οκτώβριο του 2017, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει με στατιστικά στοιχεία και χάρτες την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο.

Επίσης, στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, καθώς ανέβαλε το ταξίδι του στην Ευρώπη λόγω των εξελίξεων στη Βαγδάτη, αν και δεν ήταν στην αρχική λίστα των συμμετεχόντων.

Η ταυτόχρονη παρουσία Πενς και Πομπέο κρίνεται από διπλωματικής σκοπιάς ως ιδιαίτερης σημασίας, καθώς ενισχύει την εικόνα που θέλει να προβάλλει η Ουάσινγκτον για το “ραντεβού” Τραμπ-Μητσοτάκη περί άριστης στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών και οικοδόμησης δυναμικής για το μέλλον. Παράλληλα, Πενς και Πομπέο αποτελούν μια “δικλείδα ασφαλείας” αναφορικά με τη διαχείριση της συζήτησης που γίνεται περί Τουρκίας, αφού είναι γνωστή η ευνοϊκή και σκανδαλώδης αντιμετώπιση Τραμπ σε μια σειρά θέματα που αφορούν την γειτονική χώρα (αγορά S-400 και κυρώσεις από το Κογκρέσο).

Η ελληνική πλευρά, για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους, αναμένει μια δημόσια δήλωση στήριξης για τον ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ακόμα και οι Αμερικανοί διπλωμάτες που προετοιμάζουν την επίσκεψη Μητσοτάκη, επεσήμαναν στον ΑΝΤ1 ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το πώς θα τοποθετηθεί δημοσίως ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ