Κουκάκι: Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αστυνομική επιχείρηση

Αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα προκάλεσε η αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι για την εκκένωση κατειλημμένου κτιρίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για “ολισθηρό κατήφορο της κυβέρνησης, που διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη”. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου: “Μετά τις καταγγελίες για ξεγύμνωμα 20χρονης φοιτήτριας στη μέση της Πατησίων από άνδρες των ΜΑΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης σήμερα απολαμβάνει ακόμα μία επιτυχία του. Γυναίκα καταγγέλλει επώνυμα πως χτύπησαν και προσήγαγαν μέσα στο σπίτι τους τον σύζυγο και τους γιους της, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία από άνδρες των ΜΑΤ για να τους επιτρέψουν την είσοδο.Την ίδια στιγμή, η εικόνα πολίτη δεμένου πισθάγκωνα σε ταράτσα πολυκατοικίας και με κουκούλα στο κεφάλι, θυμίζει στρατιωτική επιχείρηση σε χώρες εμπόλεμης ζώνης.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αφού αυτοί τους επιτρέπουν να λειτουργούν «με λυμένα τα χέρια». Το δόγμα “νόμος και τάξη” που ξεδιπλώνουν ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των πολιτών. Το μόνο που εξυπηρετεί αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις παλινωδίες της κυβέρνησης. Και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη”.Με τη σειρά του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης σχολίασε: “Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Σπαρτιώτη -για όσα σήμερα συνέβησαν στο σπίτι της με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα ΜΑΤ- επιβεβαιώθηκε η χειρότερη εκδοχή κατάλυσης βασικών κι αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος. Ε, όχι λοιπόν κ. Μητσοτάκη. Κράτος στην Ελλάδα δεν είναι τα ΜΑΤ, είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι”.

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook: “Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα καταργήσει το άσυλο, δεν αποσαφήνισε ότι εννοούσε και το οικογενειακό άσυλο. Εδώ βλέπουμε αστυνομικούς στο μπαλκόνι του σπιτιού, δίπλα από την κατάληψη. Στο σπίτι που μπήκαν με όπλα στα χέρια, έδειραν πατέρα και δυο γιους, και έδεσαν πισθάγκωνα με κουκούλα τη μητέρα. Το ερώτημα είναι απλό και η διάταξη του Συντάγματος ρητή, κύριοι της κυβέρνησης: Είχαν ένταλμα; Και κάτι ακόμη: Έχετε δώσει εντολή στην Αστυνομία να ξυλοκοπά πολίτες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι;”

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης σχολίασε την επιχείρηση της αστυνομίας στο Κουκάκι σημειώνοντας: “Οι σοβαρές καταγγελίες κατοίκων στο Κουκάκι για πρωτοφανείς αυθαιρεσίες εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και η σημερινή επιστολή του κ. Αλιβιζάτου, επικεφαλής της Επιτροπής που ο ίδιος ο Υπουργός όρισε πρόσφατα για τα φαινόμενα αυτά, δημιουργούν δύο βασικά ερωτήματα, τα οποία η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας έχει υποχρέωση να απαντήσει αμέσως:

– Τι είδους σχεδιασμός είχε γίνει για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγινε χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και χωρίς πρόβλεψη για εισαγγελική εντολή για είπα οδό σε άλλους χώρους για τις ανάγκες τις επιχείρησης;

– Πώς δικαιολογείται η προσαγωγή και κατά τα φαινόμενα αδικαιολόγητη και δυσανάλογη χρήση βίας προς άτομα εντελώς άσχετα με το αντικείμενο της επιχείρησης;

Ας μην εξαντλείται το υπουργείο σε δημοσιεύσεις τελεσιγράφων που μικρή αξία έχουν και ας επικεντρωθεί στο να κάνει απλά τη δουλειά του: να προετοιμάζει τις επιχειρήσεις αυτές με επάρκεια, απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου και σαφείς οδηγίες προς τις αστυνομικές δυνάμεις να μην αυθαιρετούν.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου για τα πρόσφατα ανησυχητικά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, την οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης δε θεώρησε αρκετά σημαντική για να απαντήσει αυτοπροσώπως, είχα αναφερθεί εκτενώς στο ιστορικό της αστυνομικής αυθαιρεσία στη χώρα και είχα τονίσει πως το πραγματικά καθοριστικό βήμα θα γίνει από την αλλαγή της κουλτούρας της ίδιας της αστυνομίας. Όταν, δηλαδή, η αστυνομία καταφέρει η ίδια να διερευνά αποτελεσματικά περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας με βάση τις παραδοσιακές πειθαρχικές διαδικασίες”.Σε σχόλιό του για την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, το ΚΚΕ τονίζει: «Το σημερινό κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής, που παραβιάζει ακόμα κι αυτούς τους αστικούς νόμους, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο. Οι εικόνες με τις συλλήψεις και τις “κουκούλες”, αλλά και οι καταγγελίες για απειλή και άσκηση βίας, σε βάρος κατοίκων της περιοχής, έρχονται να προστεθούν σε άλλα απαράδεκτα κρούσματα, όπως αυτά του “ξεγυμνώματος” συλληφθέντων.

Είναι προφανές ότι με αυτές τις πρακτικές οι δυνάμεις καταστολής κάνουν επίδειξη βίας, που στόχο έχει τελικά να τρομοκρατήσει το λαό και να εμπεδώσει το αυταρχικό δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης. Σε αυτά τα κρούσματα πρέπει να υπάρχει απάντηση από το εργατικό κίνημα. Την αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική καταστολή, που πάνε χέρι – χέρι, μπορεί να τις αντιμετωπίσει η πάλη του λαού και της νεολαίας».

Επίσης, το ΜέΡΑ 25, στην ανακοίνωσή του αναφέρει: “Η εισβολή πάνοπλων αστυνομικών χωρίς άδεια εισαγγελέα σε οικία που απλώς γειτνίαζε με κατάληψη, και η άσκηση αδικαιολόγητης βίας στους εύλογα διαμαρτυρόμενους ενοίκους της, δείχνει μια Αστυνομία που δε δείχνει συμφιλιωμένη με την ιδέα των Δημοκρατικών θεσμών και ορίων. Η Αστυνομία δε δρα ανεξέλεγκτη, επανειλημμένα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης καλύπτει με τον πιο επίσημο τρόπο από τη Βήμα της Βουλής την πολιτική των “λυμένων χεριών” (και δεμένων πολιτών) ενώ αναρμόδιοι πλην πολυπροβεβλημένοι Υπουργοί όπως ο κ. Βορίδης προειδοποιούν από τηλεοπτικά πλατώ τους πολίτες ότι θα πρέπει να συνηθίσουν και να αποδεχτούν το ξύλο. Η πραγματική ευθύνη όμως βαραίνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, που όσο συμβαίνουν όλα αυτά αυτοσυγχαίρεται για “επιστροφή στην κανονικότητα”. Το ΜέΡΑ25 δε θα συμφιλιωθεί ποτέ με μια τέτοια κανονικότητα. Δεν είναι κανονικότητα η αστυνομία να παρανομεί, αυθαιρετεί και βιαιοπραγεί σε βάρος των πολιτών όταν πλέον υπάρχουν τόσα καταγεγραμμένα και άλλα τόσα καταγγελλόμενα περιστατικά. Δεν είναι κανονικότητα να βλέπεις το παιδί σου να το πατούν στο κεφάλι δυνάμεις των ΜΑΤ μόνο και μόνο επειδή δεν τις άφησες να παρανομήσουν και να σου παραβιάσουν το άσυλο της κατοικίας σου. Δεν είναι κανονικότητα να δένεται πισθάγκωνα γυναίκα και να αφήνεται ημίγυμνη και με κουκούλα στο κεφάλι σε ταράτσα πολυκατοικίας (πρακτικές που μας παραπέμπουν στην CIA).

Όλα αυτά δεν είναι κανονικότητα. Είναι εκτροπή, με αποκλειστική πολιτική ευθύνη μιας αυταρχικής Κυβέρνησης που προετοιμάζει τις πρακτικές με τις οποίες θα κάνει εξώσεις και θα διώχνει τον κόσμο από τα σπίτια του, για χάρη των αρπαχτικών ταμείων και της παρασιτικής ολιγαρχίας. Και παράλληλα έχουμε μια πληθώρα επιμέρους ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών της ΕΛ.ΑΣ., παραβιάσεις και καταπάτηση ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Καθώς και τέλος μια μεγάλη ανάγκη για μια ολόκληρη κοινωνία να μην πέσει θύμα της προπαγάνδας των ΜΜΕ που καλλιεργούν την τρομολαγνεία, να μην φοβηθεί από την αστυνομοκρατία και τη βία, αλλά να αντισταθεί και να μην υπακούσει σε όλο αυτόν τον αυταρχικό και επικίνδυνο για την δημοκρατία και τις ελευθερίΕς, κατήφορο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ