Κατρούγκαλος για θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας: Παγκόσμια πρωτοτυπία και πρωτοφανής προχειρότητα

Τη χθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι έπειτα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνίσταται θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο Γραφείο Πρωθυπουργού, την οποία αναλαμβάνει ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, σχολιάζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για “παγκόσμια πρωτοτυπία” και “πρωτοφανή προχειρότητα”.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει πως “πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία και πρωτοφανή προχειρότητα, δεδομένου ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί ούτε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ούτε θέση, αρμοδιότητες ή προσόντα του Συμβούλου. Στο σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος, που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, προβλέπεται απλώς ότι στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού θα συσταθεί παρόμοιο γραφείο διοικητικής υποστήριξης ενός οργάνου που ακόμη δεν υπάρχει, εφόσον ο Πρωθυπουργός από πουθενά δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση για να το συστήσει”.

Όπως υπογραμμίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, “από το 2015 τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί συναίνεση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάγκη συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αναλυτική και πλήρως επεξεργασμένη πρόταση για τη συγκρότηση ενός παρόμοιου σύγχρονου θεσμού, η οποία συζητήθηκε στο ΕΣΕΠ και σε δημόσια διαβούλευση, δεν έγινε δυνατό να ψηφιστεί όμως λόγω των πρόωρων εκλογών. Το όργανο αυτό έχει διακριτό ρόλο σε σχέση με το ΚΥΣΕΑ, με βασική αρμοδιότητα τον σχεδιασμό ενός συγκροτημένου και λειτουργικού συστήματος στρατηγικής ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων. Θα καταθέσουμε εκ νέου πρόταση νόμου για τη συγκρότηση του αναγκαίου αυτού νέου θεσμού” και καταλήγει καλώντας την κυβέρνηση “να μην προχειρολογεί επί τόσο σοβαρών θεμάτων όπως είναι η εθνική ασφάλεια της χώρας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ