Τι αποφάσισαν Μητσοτάκης και Μενδώνη για Τατόι και Αρχαιολογικό Μουσείο

Η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι και η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, με την προοπτική ενοποίησής του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού το συντονισμό και για τα δύο αυτά εμβληματικά έργα.

Επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε πως κεντρικός στόχος της παρέμβασης στο Τατόι, είναι να αναδειχθεί το πρώην βασιλικό κτήμα ως ενιαία πολιτιστική οντότητα με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των υπόλοιπων κτηρίων και την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, ώστε να ρυθμισθούν οι χρήσεις γης.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, ο συγκεκριμένος χώρος θα γίνει για πρώτη φορά πόλος έλξης, όχι μόνον για τους Αθηναίους, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία του δάσους που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα για την Αττική.

Υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

«Όσον αφορά τo Εθνικό Αρχαιολογικό Mουσείο κρίθηκε αναγκαία η υπόγεια επέκτασή του, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι χώροι για την προβολή των πολύτιμων συλλογών του που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Μέσω της υπογειοποίησης, το Μουσείο θα διασυνδεθεί με τις υποδομές και του Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει επίσης, η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο Πολυτεχνείο και να ‘συνομιλεί’ με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς παράγει Πολιτισμό», τονίζει το Μαξίμου και καταλήγει αναφέροντας πως οι πόροι για τις σχετικές μελέτες, όπως σημείωσε και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός, έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ