Κουτρουμάνης στον Realfm για ασφαλιστικό: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κινούνται στα άκρα – Πρόχειρες οι προσεγγίσεις

Για «πρόχειρες προσεγγίσεις» στο ασφαλιστικό κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι «οι δύο πλευρές κινούνται στα άκρα» καθώς επίσης ότι «αν ο δεύτερος πυλώνας αναπτυχθεί μόνο με την ιδιωτική ασφάλιση, θα είναι προβληματική η κατάσταση για τους σημερινούς συνταξιούχους».

«Υπάρχει μία εφαρμοσμένη πολιτική από τη σημερινή κυβέρνηση και ουσιαστικά έχουμε οδηγηθεί σε σημαντικά προβλήματα επειδή το σύστημα μεταφέρει τη βάση του προς το προνοιακό. Είναι ένα σύστημα το οποίο δεν δημιουργεί κίνητρο ασφάλισης, το πρόβλημα πρέπει να το δούμε και από αυτή τη σκοπιά. Η ΝΔ προτείνει ένα σύστημα που κινείται στην κατεύθυνση της κεφαλαιοποίησης και πρέπει να εξηγηθούν ορισμένα πράγματα. Χρειάζεται εξειδίκευση και ιδιαίτερη προσοχή για να δούμε που θα πάει με την πρόταση της ΝΔ το ασφαλιστικό την επόμενη μέρα», δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης προσθέτοντας ότι «κινούνται στα δύο άκρα, η μία με μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα και η άλλη άκρη λέει ότι θα πάρεις αυτό που σου αναλογεί με ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Και τα δύο είναι προβληματικά, πρέπει να κινηθούμε κάπου στη μέση, στο μεικτό σύστημα».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή, η επικουρική σύνταξη στηρίζεται στα αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, όντως οι σημερινοί εργαζόμενοι πληρώνουν τις συντάξεις, δεν υπάρχει κεφαλαιοποίηση. Όμως, σταδιακά πρέπει να περάσουμε σε μία μορφή κεφαλαιοποίησης. Δεν γίνεται κάποιος που έχει δουλέψει 40 χρόνια να παίρνει 130 ευρώ επικουρική σύνταξη και κάποιος άλλος με 15-20 χρόνια να παίρνει 170 ευρώ. Είναι παραλογισμοί που εφαρμόστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση. Ωστόσο, η μετάβαση από ένα σύστημα αναδιανεμητικό σε ένα σύστημα που έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Όντως, ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να έχει άλλα χαρακτηριστικά από τον πρώτο, η επικουρική πρέπει να έχει περισσότερα στοιχεία κεφαλαιοποίησης από ότι διανεμητικά. Στις άλλες χώρες, ο δεύτερος πυλώνας στηρίζεται στα επαγγελματικά ταμεία. Το να καταστεί η επικουρική ασφάλιση προαιρετική δεν είναι σωστό».

«Χρειάζεται τα πράγματα να αποσαφηνιστούν, δεν είναι σωστό να μην υπάρχει δυνατότητα επιλογής στο δεύτερο πυλώνα ,από την άλλη όμως πρέπει να δούμε πως αυτός ο πυλώνας αναπτύσσεται. Αν αναπτυχθεί μόνο με την ιδιωτική ασφάλιση, θα είναι προβληματική η κατάσταση για τους σημερινούς συνταξιούχους. Αν δημιουργηθεί στη βάση επαγγελματικών ταμείων, θα είναι μία θετική εξέλιξη. Πρόχειρες οι προσεγγίσεις, χρειάζεται μεγαλύτερη μελέτη και ένα καλύτερο σχέδιο για το ασφαλιστικό για την επόμενη μέρα», κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ