Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα δεν παραχωρεί τίποτα που της ανήκει – Η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο φανερώνει την αδυναμία της Τουρκίας

«Η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο αλλά δεν παραχωρεί τίποτα που της ανήκει, βάσει του διεθνούς δικαίου. Με σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και εθνική ομοψυχία δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε άρθρο του στην εφημερίδα ”τα Νέα”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, «η αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν φανερώνουν δύναμη αλλά αδυναμία».

«Διαχρονικά, η γείτων αισθάνεται ότι ασφυκτιά υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο και την οικονομική εκμετάλλευση της θάλασσας και, αν μπορούσε, θα επέβαλλε πολιτική διαπραγμάτευση, υπό το κράτος της απειλής ισχύος, για να τους αντικαταστήσει. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει να συντηρεί καθεστώς έντασης, με έμπρακτες τακτικές αμφισβήτησης του εναέριου ή θαλάσσιου χώρου μας και με την απειλή γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η συνέχισή τους όχι μόνο δεν αποφέρει όφελος στην Τουρκία για τη δημιουργία τετελεσμένων, όχι μόνο δεν της επιτρέπει να ”γκριζάρει” περιοχές, αλλά την εκθέτει ως κράτος που προκαλεί αποσταθεροποίηση και εντείνει την απομόνωσή της».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος, με συνέχιση της συζήτησης για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνηθεί τις τελευταίες δεκαετίες».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ