Θεοδωράκης: Γιατί ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε μακροσκελή του ανάρτηση στο facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αναλύει γιατί ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και επισημαίνει “μας ρωτούν ξανά κάποιοι σήμερα, υποκριτικά και δόλια” και υπογραμμίζει “το ερώτημα δεν είναι γιατί ψηφίσαμε, αλλά γιατί δεν δειλιάσαμε”.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων “από τότε που άνοιξε η πρώτη χαραμάδα της λύσης, στα τέλη του ’17 – στη Βουλή, στις εφημερίδες, στις ανακοινώσεις του Ποταμιού – ήμουν ξεκάθαρος. Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα φοβηθούμε τους εθνολαϊκιστές και τους πατριδοκάπηλους.

Και τον Μάρτιο του ’18 πρότεινα στον κ.Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία για διακομματική συνεννόηση μέσα από ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Δεν με άκουσε. Είχε άλλους κομματικούς σχεδιασμούς” ενώ προσθέτει: “Για το Ποτάμι όμως ήταν ιδρυτική θέση: Το Μακεδονικό πρέπει να λυθεί με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.

Και τον Νοέμβριο του ‘18 – πέντε μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες – το Συνέδριο του Ποταμιού με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε: «Το ‘’Βόρεια Μακεδονία’’ είναι μια επιβεβλημένη λύση. Και όταν θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν…».

«Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία σημαίνει σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Δεν θα κολλήσουμε την αρρώστια του δημαγωγικού ΟΧΙ…». Αυτά είπαν, λοιπόν, οι σύνεδροι του Ποταμιού στον Κεραμεικό.

Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι γιατί ψηφίσαμε.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν δειλιάσαμε”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ