Βούτσης στον Realfm: Δεν πρέπει να ψάχνουμε διαδικαστικές πολιτικές πιρουέτες γύρω από τη Συνταγματική Αναθεώρηση

“Με τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης και με το χρονολόγιο του προϋπολογισμού, όπως επίσης και με ενδιάμεσα άλλα ζητήματα σοβαρά που θα υπάρξουν, νοηματοδοτείται πολυσήμαντα η έξοδος της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και η τέταρτη σύνοδος της Βουλής θα είναι μια ουσιαστική πολιτική σύνοδος και ταυτόχρονα προεκλογική” ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Δεν πρέπει να ψάχνουμε διαδικαστικές πολιτικές, δεν υποτιμώ την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν πρέπει να ψάχνουμε διαδικαστικές πολιτικές πιρουέτες γύρω από την Συνταγματική Αναθεώρηση. Είμαι πολύ σαφής, θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια και δεν έγινε με ευθύνη της τότε κυβέρνησης” συμπλήρωσε.

“Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα κατατεθεί η πρόταση από τουλάχιστον 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση, και θα δοθεί ένα διάστημα λίγων ημερών και προς τα άλλα κόμματα, τα οποία προφανώς ετοιμάζονται από την πλευρά τους, να καταθέσουν προτάσεις για τη σύνθεση της επιτροπής, η οποία στις 12 Νοεμβρίου ενδεχομένως, σε μια Ολομέλεια της Βουλής θα καταλήξει ποια θα είναι η σύνθεση, θα είναι από 44 μέχρι 51 μέλη της διακομματικής επιτροπής και ο χρόνος που θα δοθεί για να έρθει η πρόταση στην Ολομέλεια. Αυτός ο χρόνος θα είναι τουλάχιστον 1,5 με δύο μήνες, ύστερα θα έρθουν στην Ολομέλεια οι προτάσεις της επιτροπής και μετά σε δεύτερη Ολομέλεια μετά από έναν μήνα θα κατοχυρωθούν ποιες είναι οι προτάσεις με ψηφοφορίες με 151 ή 180 ή δεν θα προκριθούν. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε ένα τρίμηνο. Αυτό είναι το σύνολο της διαδικασίας” ανέφερε.

“Την είδα την κριτική για τις έξι ενδεχόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή. Η ρήτρα των διαδοχικών ψηφοφοριών είναι ακριβώς για να λειτουργεί αποτρεπτικά για τις πολιτικές δυνάμεις να θέτουν σε μια “πολιτική ταλαιπωρία” το πολιτικό σύστημα και τον λαό. Είναι τόσο άνετη η διαδικασία που θα πρέπει να βρεθούν συναινέσεις. Δεν θα δικαιολογείται μετά τις διαδοχικές αυτές προσεγγίσεις να πάμε ύστερα στον λαό. Δεν είναι ένα πρόσχημα για να πηγαίνουμε στο λαό. Είναι ακριβώς για να αποτραπεί η πιθανότητα να φύγουμε από τη Βουλή και να έχει ο ανώτατος άρχων τη λαϊκή ψήφο, που πράγματι σε ένα βαθμό θα δίνει μια επιπλέον ισχύ” τόνισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ