• Επιστολή Μογκερίνι στο Ευρωκοινοβούλιο για τους Έλληνες στρατιωτικούς

  3:53 μμ, Τρίτη 10 Ιουλ 2018 3:53 μμ, Τρίτη 10 Ιουλ 2018

  Ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να εκδίδουμε συντονισμένες εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά για την άμεση απελευθέρωσή τους, σημειώνει μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος και ύπατη εκπρόσωπος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι σε επιστολή σχετικά με τους δύο φυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη.

  Στην επιστολή της με αποδέκτη τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, η κυρία Μογκερίνι σημειώνει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί την υπόθεση από την αρχή» και θυμίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

  Όπως επιπλέον υπογραμμίζει, «στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, που υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου 2018, η Κομισιόν υπενθύμισε την ανωτέρω θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα και προειδοποίησε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους, ή να προκαλέσει τριβές ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

  Αναλυτικά η επιστολή της Φεντερίκα Μογκερίνι:

  «Αγαπητέ Ντέιβιντ,

  θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την επιστολή σου στις 24 Μαρτίου 2018, σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

  Είναι αλήθεια πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί την υπόθεση από την αρχή. Μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για την Άμυνα, μαζί με όλους τους 28 υπουργούς Άμυνας, εξέφρασα την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την ελπίδα μας για μια άμεση και θετική έκβαση.

  Αμέσως πριν τη Σύνοδο των ηγετών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την καλές σχέσεις γειτονίας, καθώς και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το θέμα, στη συνέχεια, συζητήθηκε εκτεταμένα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στη Βάρνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για μια άμεση και θετική επίλυση, υπογραμμίζοντας τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως μια σημαντική δέσμευση εντός των διαδικασιών ένταξης.

  Πιο πρόσφατα, στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, που υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου 2018, η Κομισιόν υπενθύμισε την ανωτέρω θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα και προειδοποίησε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους, ή να προκαλέσει τριβές ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

  Οι κρατήσεις Ευρωπαίων πολιτών δημιουργούν μη επιθυμητές εντάσεις με τα κράτη-μέλη και εντείνουν τις τριβές μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι, ως εκ τούτου, ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να εκδίδουμε συντονισμένες εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά για την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών, είτε δημοσίως, είτε σε διμερείς επαφές. Σε αυτό το πλαίσιο, η σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερεκτιμημένη, πόσο μάλλον μεταξύ δύο χωρών που είναι γειτονικές και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

  Πράγματι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση, και όχι μόνο διεξήγαγε debate για το θέμα, αλλά υιοθέτησε και σχετικό ψήφισμα, καλώντας τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν άμεσα τις δικαστικές διαδικασίες και να απελευθερώσουν τους στρατιωτικούς. Υπό αυτή την άποψη, η έκφραση της συνεχούς υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τυχαίνει ιδιαίτερης εκτίμησης.

  Παρακαλώ, λάβε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση στενά σε όλα τα επίπεδα.

  Με εκτίμηση,

  Φεντερίκα Μογκερίνι».

  Με αφορμή την επιστολή της Μογκερίνι και την υπόθεση της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε:

  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ οφείλουν να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τις τουρκικές αρχές για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι εφύλασσαν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Συνεχίζουμε ενωμένοι και μακριά από μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις τον αγώνα για να επιστρέψουν τα δύο παιδιά μας στην πατρίδα, το στράτευμα και τις οικογένειές τους. Αύριο, Τετάρτη, στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας συναντώμαι για αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Αντόνιο Ταγιάνι».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα