• Φορτσάκης στον Realfm 97,8: Η συμφωνία θα βαρύνει τη χώρα και θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να πληρώνει τα "αμαρτήματα" του 2015

  12:01 μμ, Δευτέρα 25 Ιουν 2018 12:01 μμ, Δευτέρα 25 Ιουν 2018

  Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Θεόδωρος Φορτσάκης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

  "Περιμένω ότι η στάση του Ερντογάν θα αλλάξει, επειδή η Τουρκία οδεύει προς μία οικονομική κρίση, ο Ερντογάν θα θελήσει να πλησιάσει ξανά στην Ευρώπη, θα υπάρξει μιά τάση προς την Ευρώπη και ίσως να ωφελήσει την Ελλάδα. Αν ο Ερντογάν μπορούσε να ξεπεράσει αυτή την κρίση, τότε θα σκλήραινε τη στάση του προς την Ευρώπη και την Ελλάδα" τόνισε.

  "Δυστυχώς στην Ευρώπη επικρατεί αυτή την ώρα ένας συντηρητισμός και οδηγεί τα κράτη να κλείνονται στον εαυτό τους. Η Ευρώπη, στην οποία κυριαρχεί η Γερμανία, αποδεικνύεται ανίκανη να προσαρμοστεί στις συνθήκες και στον καιρό" συμπλήρωσε.

  "Αυτή η συμφωνία που έγινε είναι το τέλος του κύκλου που άρχισε το 2015 με όλα αυτά που είχαν συμβεί τότε και είχαν οδηγήσει τη χώρα σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση. Νομίζω αν δεν είχαν μεσολαβήσει εκείνα τα γεγονότα, εκείνο το μοιραίο εξάμηνο του 2015 η χώρα θα είχε μπορέσει να βγει νωρίτερα και η αντίστοιχη με τη σημερινή συμφωνία θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα. Αυτή η συμφωνία είναι περισσότερο διαχειριστική και διευθέτησης παρά μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. Στην πραγματικότητα αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει στους Γερμανούς και του Ευρωπαίους την ησυχία τους, για να μην περάσουν από τη Βουλή τους νέα προγράμματα, αλλά θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει χωρίς να έχει ανάγκη από ευρωπαϊκά χρήματα και έχοντας ένα μαξιλάρι για να διασφαλίζει τις ανάγκες της για τους επόμενους μήνες" ανέφερε.

  "Δεν είναι κακό ότι υπάρχει μαξιλάρι, αυτό που είναι λυπηρό είναι ότι το μαξιλάρι αυτό έχει γίνει με κακό τρόπο, είναι το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, της περικοπής κοινωνικών δαπανών, της στέρησης της αγοράς από μια απαραίτητη ρευστότητα. Το να έχουμε ένα μαξιλάρι και ένα υπερπλεόνασμα καλό είναι, αλλά ο τρόπος που το φτιάξαμε είναι κακός, έπρεπε να προέλθει από μια ανάπτυξη. Και το δεύτερο σημείο που είναι κακό είναι ότι θα έπρεπε να είχαμε διασφαλίσει συνθήκες που θα επέτρεπαν στη δική μας οικονομία να λειτουργεί και να είναι πειστική στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές" υπογράμμισε.

  "Η πραγματικότητα είναι ότι η δική μας οικονομία δεν είναι έτοιμη να βγει στις αγορές, μόνο συμπληρωματικά. Είναι και το γενικότερο κλίμα, αλλά εμείς δεν έχουμε κάνει αυτά που θα βοηθούσαν την δική μας πλευρά" είπε ο κ. Φορτσάκης.

  "Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μετατέθηκε σε μία δεκαετία, η Ελλάδα παραμένει φορτωμένη με ένα τεράστιο βάρος" τόνισε.

  "Αυτή η συμφωνία θα βαρύνει την Ελλάδα, θα δυσκολευτεί η χώρα να πάρει μπρος και θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να πληρώνει τα "αμαρτήματα" του 2015. Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και εμπρός, πρέπει η χώρα να δώσει όλο το βάρος στις μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύσεις" συμπλήρωσε.

  Ακούστε το ηχητικό:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα