Σκοπιανά ΜΜΕ: Αυτά είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας – Οι αναφορές στη γλώσσα και την εθνικότητα

Όπως μεταδίδει το Σκοπιανό μέσο alsat-m.tv στη συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ η οποία θα υπογραφεί στις Πρέσπες, τονίζεται ότι «η μακεδονική γλώσσα γίνεται αποδεκτή, με την παρατήρηση ότι η Βόρεια Μακεδονία συμφωνεί ότι η γλώσσα είναι σλαβική (όπως υπογραμμίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ), ενώ αναφέρεται ότι «στον τομέα της εθνικότητας, η μακεδονική / ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας / θα εφαρμοστεί με την πρόσθετη διευκρίνιση ότι πρόκειται για πληθυσμό της χώρας αυτής που δεν σχετίζεται με τον ελληνικό πολιτισμό.

Αναλυτικά:

– Οι παραπομπές “για την προστασία των μακεδονικών μειονοτήτων” απομακρύνονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Παράλληλα το ομοιογενές τμήμα εναρμονίζεται με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.

– Η μεταβατική περίοδος καθορίζεται από αλλαγές των εσωτερικών εγγράφων της γειτονικής χώρας και η διαδικασία αυτή θα συνδέεται με την έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.

– Θα συσταθεί επιτροπή για τη Χρήση των Όρων Εμπορίου και στις δύο χώρες

– Η μακεδονική γλώσσα γίνεται αποδεκτή, με την παρατήρηση ότι η Βόρεια Μακεδονία συμφωνεί ότι η γλώσσα είναι σλαβική (όπως υπογραμμίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ)

– Στον τομέα της εθνικότητας, ο όρος “μακεδονική” – δηλαδή πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας- θα εφαρμοστεί με την πρόσθετη διευκρίνιση ότι πρόκειται για πληθυσμό της χώρας αυτής που δεν σχετίζεται με τον ελληνικό πολιτισμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ