• Σπυράκη για Σκοπιανό: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται χωρίς να έχει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

  2:55 μμ, Δευτέρα 04 Ιουν 2018 2:55 μμ, Δευτέρα 04 Ιουν 2018

  Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σε συνέντευξή της στον ρ/σ Σκάι, μιλώντας για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για δομικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση.

  «Το πρόβλημα αυτό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μια συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας χωρίς ο ίδιος να έχει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην οποία βασίζεται η κυβέρνησή του. Είναι το δομικό πρόβλημα αυτής της υπόθεσης. Ως τι διαπραγματεύεται ο Α. Τσίπρας; Ως τι διαπραγματεύεται ο κ. Κοτζιάς; Ο κ. Κοτζιάς διαπραγματεύεται ως υπουργός μιας κυβέρνησης που δεν έχει τη στήριξη όλων των βουλευτών που της δίνουν τη δυνατότητα να είναι κυβέρνηση. Προς το παρόν αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους και όχι ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Ο Α. Τσίπρας δεν έχει την πλειοψηφία που τον στηρίζει για να μπορεί να φτάσει, να καταλήξει, σε οποιασδήποτε μορφής συμφωνία. Για εμάς αυτό είναι κεφαλαιώδες ζήτημα όπως καταλαβαίνετε στην πορεία αυτής της υπόθεσης», ανέφερε η κ. Σπυράκη επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να καταθέσει προκαταβολικά τα όπλα προκειμένου να πάρει μια υποσχετική για μελλοντική συμμόρφωση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

  «Επισπεύδουσα είναι η άλλη πλευρά. Στην άλλη πλευρά είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν, σε κάθε περίπτωση, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η άλλη πλευρά είναι εκείνη η οποία θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για να μπει στο ΝΑΤΟ. Από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε διαμορφώσει μια άλλου είδους συναίνεση, προκειμένου να προχωρήσει σε τέτοιου είδους διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση, όμως, αυτή την ώρα δεν έχει ούτε τη συναίνεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τη στηρίζει για να προχωρήσει σε συμφωνία. Πόσο μάλλον όταν τα πράγματα φαίνεται ότι θολώνουν πολύ περισσότερο και σε αυτή τη φάση όπου βρισκόμαστε. Αλλά και μέχρι εκεί όπου έφτασαν, έφτασαν χωρίς να έχουν πολιτική νομιμοποίηση», σημείωσε.

  Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε επιπλέον πως θα ήταν πιο αποτελεσματικό να υπάρξει πρώτα συναίνεση στο εσωτερικό και μετά να αρχίσει η διαπραγμάτευση. «Απλώς η κυβέρνηση και σε αυτή τη περίπτωση θέλησε να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητά της να διαπραγματευτεί με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, προκειμένου να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι μόνο αυτό δεν κατάφερε, αλλά κατάφερε δυστυχώς να αυξήσει τη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντί στους χειρισμούς της», τόνισε η κ. Σπυράκη, η οποία μίλησε και για τα περί «μακεδονικής γλώσσας».

  Συγκεκριμένα είπε τα εξής: «Από δημοσιογραφικές πληροφορίες μαθαίνουμε και εμείς ότι θα έχουμε το βράδυ μια συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και υπάρχει εκεί ένα ερώτημα σε ό,τι αφορά την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση γιατί ακούσαμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όλο το Σαββατοκύριακο να μιλάνε για προηγούμενη αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας», πράγμα που διαψεύστηκε από τον κ. Μπαμπινιώτη. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε αν η κυβέρνηση θα καταφύγει στη χρήση επιχειρημάτων που είναι επιχειρήματα της άλλης πλευράς, δηλαδή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε αν η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της άλλης πλευράς, όταν αυτό διαψεύδεται από τους παρόντες σε εκείνη τη συζήτηση, από τον κ. Μπαμπινιώτη ο οποίος συμμετείχε τότε στη συζήτηση».

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα