Όλα όσα έγιναν στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης – Τα «πηγαδάκια» και τα παραλειπόμενα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τα νέα μέλη της κυβέρνησης που έδωσαν πολιτικό όρκο.

«Διαβεβαιώνω στην τιμή και υπόληψή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού», ήταν ο όρκος που έδωσαν τα έξι νέα μέλη της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της Εκκλησίας.

Με τις αλλαγές καλύπτεται η θέση του υπουργού Οικονομίας, η οποία είχε μείνει κενή μετά την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Υπουργός αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας.

Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας που κατείχε έως σήμερα ο κ. Βίτσας, τοποθετείται ο Φώτης Κουβέλης.

Στο κυβερνητικό σχήμα εντάσσονται άλλα δύο εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, πέραν του πρώην πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ, ο Κωνσταντίνος Στρατής και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο τελευταίος ορίζεται υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και όχι αναπληρωτής υπουργός (θέση που κατείχε η Ράνια Αντωνοπούλου).

Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προστίθεται μία ακόμη θέση υφυπουργού, στην οποία τοποθετείται ο Κωνσταντίνος Στρατής.

Στο υπουργείο Παιδείας (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι είχε παραιτηθεί ο Κώστας Ζουράρις από τη θέση του υφυπουργού), ορίζεται υφυπουργός η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία τους, τα νέα μέλη της κυβέρνησης υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Διορισμού τους και ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογραφία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτος μπήκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Βίτσας και τελευταία στις 12.30 ακριβώς η κυρία Τζούφη.

“Δεν το περίμενα. Συγκινήθηκα γιατί γυρίζει η ζωή σου, όταν ξεκινάς από την παιδική σου ηλικία σε μια μακρά διαδρομή. Σε αυτή την διαδρομή είχα προσπαθήσει να είμαι η καλή μαθήτρια”, δήλωσε η νέα υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν εισέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης.

“Νομίζω ότι έχει όλα τα προσόντα και θα τα καταφέρει πάρα πολύ καλά. Δεν μπορώ να πω ότι το περίμενα. Ήρθε και είναι καλοδεχούμενο. Μόλις το έμαθα της είπα ότι δικαιώθηκε για όλη την πορεία που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα και της έδωσα τα συγχαρητήριά μου”, δήλωσε συγκινημένος ο σύζυγος της νέας υφυπουργού Παιδείας, Μερόπης Τζούφη, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν την ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης.

Μπερδεύτηκε ο Πετρόπουλος και πήγαινε για την ορκωμοσία στο…Μαξίμου – ΒΙΝΤΕΟ

Κατά την άφιξή του Τάσου Πετρόπουλου, οι δημοσιογράφοι απόρησαν που τον είδαν. Βγαίνοντας ο κ. Πετρόπουλος κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου, με τους δημοσιογράφους να τον ακολουθούν. Τελικά αποδείχθηκε πως ο υφυπουργός Εργασίας απλώς… μπερδεύτηκε από συνήθεια. Έτσι, με το που έφτασε στην πόρτα του Μαξίμου, έκανε στροφή 180 μοιρών και κατευθύνθηκε προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Τα παραλειπόμενα και τα “πηγαδάκια”

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σχεδόν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έδωσε το “παρών” στο Προεδρικό Μέγαρο, για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος πήγαν στο Προεδρικό για να βρεθούν στο πλευρό του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας, στη θέση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου.

Πράγματι τόσο ο Νάσος Ηλιόπουλος όσο και ο Κωνσταντίνος Στρατής, νέος υφυπουργός στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, βρίσκονταν σε μια αμηχανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός προσπαθούσαν να τους ενθαρρύνουν με τη γλώσσα του σώματος.

Κατά την τελετή ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο παρέστησαν, επίσης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου, ο Χρήστος Μαντάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων κυβερνητικών στελεχών.

Το “πηγαδάκι” που τράβηξε τα βλέμματα ήταν αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Φώτη Κουβέλη και τον Δημήτρη Βίτσα. Οι τρεις άνδρες συνομίλησαν για αρκετή ώρα, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η… συμβουλή του κ. Βίτσα στον κ. Κουβέλη, που είναι και ο διάδοχός του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ως παλαίμαχος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Βίτσας είπε χαμογελώντας στον κ. Κουβέλη: “Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και πρέπει να ενημερώνεται απευθείας για όλα θέματα”.

“Το ξέρω”, είπε ο κ. Κουβέλης , “γνωρίζω το Σύνταγμα και τις πρόνοιές του”.

Με χτύπημα στο μάγουλο χαιρέτησε ο Πρωθυπουργός τον νέο υφυπουργό Εργασίας – ΒΙΝΤΕΟ

Χτυπώντας τον στο μάγουλο χαιρέτησε τον νέο υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ξεκινήσει η ορκωμοσία.

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε με τη σειρά τα νέα μέλη της κυβέρνησης και όταν έφτασε η σειρά του κ. Ηλιόπουλου, χαμογέλασε και τον χτύπησε πατρικά στο μάγουλο.

Συνάντηση Παυλόπουλου-Τσίπρα στο περιθώριο της ορκωμοσίας

Μια σύντομη συνάντηση είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας λίγο πριν ξεκινήσει η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Τσίπρας συναντήθηκαν πριν έρθουν στην αίθουσα που δόθηκε ο πολιτικός όρκος, αλλά και μετά το τέλος της τελετής.

Βρήκαν έτσι την ευκαιρία να συζητήσουν για τα κρίσιμα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα.

Τσίπρας για Τζούφη: “Θα προάγει τα γράμματα”

Λίγο πριν από τη χειραψία του Αλέξη Τσίπρα με τη Μερόπη Τζούφη, ο Πρωθυπουργός είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο: «Πρόεδρε, θα προάγει τα γράμματα». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μάλιστα και έναν σύντομο διάλογο με την νέα υφυπουργό Παιδείας, με την οποία είχε συναντηθεί πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα.

Σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την ορκωμοσία

Αμέσως μετά το τέλος της ορκωμοσίας ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη μετέχει και ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσας.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη χειραψία που είχε με τον κ. Κουβέλη πριν από την ορκωμοσία του είπε πως τον περιμένει μετά στο Μαξίμου και είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο με κατεύθυνση το Μαξίμου πριν από τον Πρωθυπουργό. Αμέσως μετά την ορκωμοσία, ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο μετέβη στο Μαξίμου για να ξεκινήσει η σύσκεψη.

Πηγή ΦΩΤΟ: AΠΕ, ant1news

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ