• Άγριος καβγάς στη Βουλή - Τσακαλώτος: Είσαι αποτυχημένος - Βενιζέλος: Είσαι αλαζών και ανεπίγνωστος - ΒΙΝΤΕΟ

  7:45 μμ, Δευτέρα 18 Δεκ 2017 7:45 μμ, Δευτέρα 18 Δεκ 2017

  Άγριο καβγά είχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018. Οι χαρακτηρισμοί ξέφυγαν στο τέλος της αντιπαράθεσης, με τον κ. Τσακαλώτο να χαρακτηρίζει αποτυχημένο πολιτικό τον κ. Βενιζέλο και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να χαρακτηρίζει αλαζόνα και ανεπίγνωστο τον υπουργό Οικονομικών.

  Στην ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε δρομολογήσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και αναφέρθηκε σε απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2014 για τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης για την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα.

  Τόνισε, επίσης, ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που συζητούνται σήμερα, είχαν τεθεί στην ατζέντα από το 2012 και ότι η πρόσφατη ανταλλαγή ομολόγων αποτελούσε την ολοκλήρωση του PSI του έτους εκείνου.

  Η έξοδος, είπε, από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση, θα αποτελεί γέφυρα για ένα τέταρτο πρόγραμμα και τα αποθέματα για την έξοδο από το πρόγραμμα θα προέλθουν από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων.

  Η απάντηση Τσακαλώτου

  Απαντώντας, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 ανέφερε ότι θα εξέταζε με καλό μάτι μία αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης, εφόσον ολοκληρωνόταν η πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος. Αντίθετα, είπε, το Eurogroup του Ιουνίου 2017 ανέφερε ότι, καθώς τελειώνει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με τη δημιουργία buffers, για να μπορέσει να στηριχθεί στα πόδιά της. Το 2014, είπε, δεν γινόταν λόγος για buffers, ενώ είπε ότι αυτά δεν θα προέλθουν από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων αλλά από τον ESM.

  Αναφορικά με το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πρόσφατη ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων οδήγησε σε μείωση των αποδόσεων τους, επειδή τερματίσθηκε το PSI, ενώ υποστήριξε ότι ο κ. Βενιζέλος παραβλέπει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με τα οποία ένα μεγάλο μέρος του μετατρέπεται σε σταθερού επιτοκίου από κυμαινόμενου επιτοκίου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Είπε, ακόμα, ότι τα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνουν και τη γαλλική πρόταση για σύνδεση της αποπληρωμή του με την ανάπτυξη, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Ακόμη και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, γιατί μπορεί να έρθετε εσείς στην εξουσία, θα έχουμε μεγαλύτερη επέκταση των περιόδων αποπληρωμής του χρέους από τα 0-15 χρόνια, είπε.

  Αναφερόμενος στη θέση του κ. Βενιζέλου ότι το e-mail Χαρδούβελη ήταν «παιδική χαρά» μπροστά στα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος ρώτησε, απευθυνόμενος στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για ποιο λόγο δεν έκλεισε τότε η προηγούμενη κυβέρνηση για να έχει ένα πραγματικό success story.

  Έχουμε σχέδιο για το χρέος και τη στήριξη του Eurogroup για να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, ενώ εσείς δεν είχατε τίποτε από αυτά, είπε στον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας: «Χρειάζεται να μείνετε άλλα τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση».

  Η ανταπάντηση Βενιζέλου

  Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό που μεσολάβησε μεταξύ του Eurogroup του Νοεμβρίου 2014, που έδωσε την έγκριση στην προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, και του Eurogroup του Δεκεμβρίου 2014, ήταν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η προοπτική των πρόωρων εθνικών εκλογών. Για αυτό, είπε, το Eurogroup έδωσε τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές να υποβάλει αίτημα για προληπτική γραμμή στήριξης έως τις 20 Φεβρουαρίου. Εσείς, είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, υπογράψατε τη συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά δεν τη φέρατε στη Βουλή και φθάσαμε στα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015. Υποστήριξε, επίσης, ότι το κόστος μετατροπής των δανείων από κυμαινόμενου σε σταθερό επιτόκιο το πληρώνει η Ελλάδα. Για τα διαθέσιμα, είπε, ότι συνδέονται με τα μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση για μετά το 2018 που αποτελούν το τέταρτο μνημόνιο.

  «Αφού τα έχετε κάνει τόσο καλά, γιατί είστε τόσο αποτυχημένος πολιτικός»; ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος, για να του ανταπαντήσει ο κ. Βενιζέλος: «Χαίρομαι, που είστε επιτυχημένος, αλαζών και ανεπίγνωστος. Την απάντηση θα λάβετε από τον ελληνικό λαό και τον ιστορικό του μέλλοντος, Και να ξεκαβαλικέψετε».

  Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:

  Πηγή: enikonomia.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα