Συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες – Τι συζητήθηκε για τις φονικές πλημμύρες και την αξιολόγηση

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός μετέβη στη βελγική πρωτεύουσα απευθείας από το Παρίσι και ενώ είχε προηγηθεί στο Ελιζέ με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνάντηση με τον Γιούνκερ, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν για τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Αττική, καθώς και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για το θέμα της εκπόνησης ενός πενταετούς σχεδίου κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε επίσης το θέμα της πορείας προς την τρίτη αξιολόγηση με τις δύο πλευρές να εκφράζουν τη βεβαιότητα για την άμεση ολοκλήρωσή της καθώς συνιστά κοινή βούληση η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Συγχαρητήρια στον Τσίπρα από την Μέρκελ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής προερχόμενος από το Παρίσι, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μόλις έφτασε κάθισε δίπλα στην καγκελάριο της Γερμανίας και στα πρώτα λόγια που αντάλλαξαν η κ. Μέρκελ τον συνεχάρη για τα δύο βραβεία που έλαβε κατά την παραμονή του στο Παρίσι, το Βραβείο Πολιτικού Σθένους από την πολιτική Επιθεώρηση Politique Internationale και το Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Εταιρική Σχέση, για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι στηρίζει τις προσπάθειες για ενίσχυση του κράτους δικαίου, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και σύγκλιση τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ