Συνάντηση του Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της Βουλής της Πορτογαλίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Πορτογαλίας Εντουάρντο Φέρο Ροντρίγκες, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα καλεσμένος του προέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου, Νίκου Βούτση.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τις απόλυτα κοινές απόψεις που μοιράζονται οι ηγεσίες των δύο χωρών στα δύο βασικά θέματα, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και την ασφάλεια κυρίως της Μεσογείου καθώς και σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κράτος ως βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε δε τις κοινές απόψεις και τα συναισθήματα των δύο λαών που έχουν κοινές εμπειρίες και πολιτισμό.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι υποδειγματικές και στο επίπεδο των κυβερνήσεων αλλά και στο επίπεδο των Προέδρων, και σημείωσε τη φιλική του σχέση με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλου ντε Σόουζα, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα τον επόμενο Μάρτιο. Διατύπωσε δε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη θα είναι στο ύψος που αρμόζει στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου, όπως ο Μαρσέλου ντε Σόουζα.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε για ακόμη μία φορά την συμπαράστασή του στον πορτογαλικό λαό, ο οποίος δοκιμάστηκε το περασμένο καλοκαίρι από εκτεταμένες φονικές πυρκαγιές. Θύμισε ότι η Ελλάδα είχε παρόμοια κακή εμπειρία το 2007 και δήλωσε την βεβαιότητά του ότι ο πορτογαλικός λαός βγαίνει νικητής από αυτή τη δοκιμασία που δεν θα ανακόψει την πορεία του.

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης της Πορτογαλίας από τη πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συμπαράστασή του και ανέφερε ότι η χώρα του έζησε φρικτές στιγμές με απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Η κατάσταση αυτή, είπε, ανέδειξε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη ακόμη και στο επίπεδο της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών. Χρειάζεται να δειχθεί στον κόσμο η ανάγκη να είναι η Ευρώπη παρούσα και σε αυτές τις περιστάσεις.

Σημείωσε τη συμφωνία των δύο πλευρών στην ανάγκη για κοινωνική ανάπτυξη και μείωση της ανισότητας και στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Είπε ακόμη ότι τα πράγματα στη χώρα του βελτιώνονται και επικαλέστηκε πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία στην Πορτογαλία μειώθηκε στο 8,5% ενώ η χώρα δανείζεται με επιτόκια κάτω από 2%. Είπε, πάντως, ότι και στη Ελλάδα η κατάσταση βελτιώνεται και επικαλέστηκε τα καλά λόγια του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επαίνεσε την πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα και ανέφερε ότι οι προοπτικές είναι καλές.

Παράλληλα επεσήμανε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών με δεδομένη και τη συμφωνία για περισσότερη Ευρώπη με ολοκλήρωση των δομών της ευρωζώνης και ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ λαών και κυβερνήσεων.

Πηγή/Πηγή φωτο: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ