Συνάντηση του Παυλόπουλου με τον πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας

Μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης, ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας κ. Lee Nak-yon κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο επίσκεψής του Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, που θα διεξαχθούν στην Κορέα.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα, συνεπής με την Ιστορία της αλλά και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζει ανεπιφυλάκτως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία καταδικάζει απεριφράστως την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας για τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων που παραβιάζουν βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, και την καλεί να συμμορφωθεί πλήρως και αμέσως προς τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «Η φιλία μας και η σταθερή συμπόρευσή μας στην διεθνή σκηνή είναι μακρά και αδιατάρακτη, έχοντας ως αφετηρία τους αγώνες και τις θυσίες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στον Πόλεμο της Κορέας, μεταξύ 1950 -1955».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την πολύτιμη αλλά και άκρως συμβολική, όπως την χαρακτήρισε, οικονομική συνεισφορά της Κορέας, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το 2015 και το 2016 για τις ανάγκες των προσφύγων στην Ελλάδα. «Αυτό δείχνει την μεγάλη ευαισθησία του Λαού σας και την αταλάντευτη προσήλωσή του στις κορυφαίες πανανθρώπινες αρχές και τις αξίες του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή και υπογράμμισε ότι ο Λαός της Νοτίου Κορέας έχει πολλούς λόγους να ευγνωμονεί την Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα, που το 1950, εστάλη στην Κορέα, σημειώνοντας ότι οι 10.581 Έλληνες στρατιώτες, ήταν ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι από τις 16 συνολικά χώρες, οι οποίες έστειλαν εκστρατευτικές δυνάμεις στην Κορέα εκείνη την περίοδο, έκτη στην σειρά ήταν η Ελληνική. Το δεύτερο σημείο το οποίο ανέδειξε ο Νοτιοκορεατής πρωθυπουργός αφορά την Ναυπηγική βιομηχανία της Κορέας, αφού όπως υπενθύμισε ελληνικές εταιρείες και το ελληνικό κράτος ήταν το πρώτο το οποίο έκανε τις μεγάλες παραγγελίες. «Εκείνη η πρώτη παραγγελία που έγινε εκ μέρους Ελλήνων εφοπλιστών την περίοδο εκείνη ήταν εκείνη που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, το Κράτος μας να καταστεί ηγέτιδα δύναμη σε θέματα ναυπηγικής παγκοσμίως» τόνισε.

Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, τόνισε ότι ο εγγονός του ανθρώπου ο οποίος ξεκίνησε τον πόλεμο της Κορέας σήμερα κυβερνά την Βόρεια Κορέα και πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής έχει εκτοξεύσει πολύ περισσότερους αθροιστικά πυραύλους από όσους εκτόξευσαν σε 64 χρόνια ο πατέρας του και ο παππούς του και αυτή την στιγμή τρέχει ένα πολύ μεγαλύτερο πυρηνικό πρόγραμμα».

Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα γιατί απαρέγκλιτα, το Ελληνικό Κράτος, η Ελληνική Κυβέρνηση καταδίκαζε τις επιθέσεις κάθε φορά που γίνονταν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από πλευράς Βορείου Κορέας, και πάντοτε η Ελληνική Κυβέρνηση συντασσόταν με την Διεθνή Κοινότητα. «Η Ελλάδα μαζί μας πολέμησε υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Και πράγματι αυτές είναι οι αρχές τις οποίες προασπίζουμε και σήμερα», ανέφερε.

Τέλος, ευχαρίστησε την Ελλάδα και για την υποστήριξη που παρέχει στην χώρα του ενόψει της προετοιμασίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως σημείωσε «Αυτή την περίοδο είναι ιδιαιτέρως αυξημένη η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο και με δεδομένο αυτό το πλαίσιο και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, θα θέλαμε να απευθυνθούμε στην Ελληνική Κυβέρνηση για να ζητήσουμε για άλλη μια φορά την συνδρομή και την υποστήριξή της στη μετάδοση αυτού του μηνύματος ειρήνης μέσω των Ολυμπιακών». Πηγή/πηγή φωτο: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ