Αναστασιάδης: Σεβαστέ μου φίλε, Ψηλορείτη, αντίο – ΒΙΝΤΕΟ

«Σεβαστέ μου φίλε, από την αναγγελία του θανάτου σου η Ελλάδα αλλά και ολόκληρο το έθνος πενθούν. Και πενθούν γιατί ο ελληνισμός σήμερα αποχαιρετά έναν ιστορικό ηγέτη, έναν διακεκριμένο πολιτικό, ένα σπουδαίο Έλληνα που σφράγισε με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδη ξεκίνησε τον επικήδειο λόγο του αποχαιρετώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εξέχουσα προσωπικότητα μιας γενιάς που πέρασε αλλά και ζυμώθηκε μέσα από πολέμους, τον εμφύλιο σπαραγμό και εθνικές τραγωδίες, μια γενιά που αντιμετώπισε με γενναιότητα τις καταστροφές και με αυταπάρνηση θυσίες, αλλά και αποφασιστικότητα, συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδα».

Επισήμανε μάλιστα πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός που είχε την τόλμη να υιοθετεί και να υλοποιεί πολιτικές περιφρονώντας το όποιο πολιτικό κόστος, γιατί είχε πολιτικό αξίωμα ότι τα συμφέροντα της πατρίδας δεν υπηρετούνται μέσα από τη συναισθηματική ρητορεία ή τις δημαγωγικές κορώνες, αλλά με πραγματισμό, υπευθυνότητα και τόλμη, παίρνοντας αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το εθνικό καλό, και με βασική αρχή να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα παρά αρεστός στην ευρύτερη κοινωνία».

Υπογράμμισε πως «υλοποίησε πολιτικές που αν και πολλές φορές κρίνονταν ως αντιλαϊκές, είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι ήταν ικανές να αποτρέψουν πολλά δεινά που στη συνέχεια η Ελλάδα, δυστυχώς, αντιμετώπισε».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η παρουσία του ως εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του κυπριακού ελληνισμού, δεν αποτελεί παρά την ελαχίστη αναγνώριση της ιδιαίτερης εύνοιας και αγάπης που έτρεφε για την Κύπρο, του πάθους με το οποίο στήριξε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, που θα απάλλασσε την ιδιαίτερη μου πατρίδα από το άγος της κατοχής, με τη δημιουργία ενός κράτους που θα προσέφερε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης».

Διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να αποδεχτώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής και σημείωσε πως γι΄ αυτό και άλλωστε «έχω τάξει τον εαυτό μου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, έχω αφιερώσει όλη μου την προσπάθεια σε αυτό που αποτελούσε και το δικό σου όραμα: να παραδώσω στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη, μια Κύπρο ευρωπαϊκή, μια χώρα που θα σέβεται και θα προστατεύεται τα δικαιώματα των πολιτών της».

Εκ μέρους όλων των Κυπρίων αλλά και ως Έλληνας, εξέφρασε την απεριόριστη αγάπη και τον σεβασμό του προς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τόνισε πως «υπήρξε πολιτικός που πολιτεύτηκε πιο μπροστά από την εποχή του και ίσως αυτό να μου του αναγνωρίστηκε όταν και όπως έπρεπε».

Και καταλήγοντας είπε: «Σεβαστέ μου φίλε, Ψηλορείτη, αντίο».

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ