Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, που επλήγη από την πυρκαγιά, αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.
Στις δηλώσεις του στο Πρακτορείο, ο κ. Αποστόλου, τονίζοντας τις ανταγωνιστικές δυνατότητες της μαστιχοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα στην παγκόσμια αγορά, σημειώνει ότι θα δοθεί βάρος σε αυτή, «δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την εξασφάλιση του εισοδήματος στο νησί».
Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου επισημαίνει ότι δρομολογείται η πληρωμή ενός ποσού ύψους 500.000 ευρώ για την προβολή και την προώθηση της μαστίχας, το οποίο θα δοθεί τις επόμενες τρεις έως πέντε μέρες, καθώς και η χρηματοδότηση μίας επένδυσης που αφορά αποθήκες και ψυγεία της ένωσης μαστιχοπαραγωγών, γύρω στα 500.000 ευρώ, «για να ολοκληρωθεί μία διαδικασία που βοηθάει την εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα της μαστίχας».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος μετέβη σήμερα στη Χίο, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά και είχε συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να συντονίσει την έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρακτορείο, πρόκειται για μία μεγάλη πυρκαγιά που «χτύπησε» ξανά μία περιοχή που είχε πληγεί και το 2012. Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για μία τραγική κατάσταση, καθότι, όπως είπε, σε μία έκταση -περίπου 25.000 με 30.000 στρέμματα- έχει εξαφανιστεί κάθε ίχνος βλάστησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, επλήγη, κυρίως, η μαστιχοκαλλιέργεια της περιοχής και άλλα είδη της φυτικής παραγωγής. «Από τη δική μας πλευρά, λοιπόν, ενημερώσαμε τους κατοίκους για τις κινήσεις που θα κάνουμε άμεσα και έχουν σχέση με την εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στην απώλεια εισοδήματος» διευκρινίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι, γι’ αυτά, θα ληφθούν άμεσα μέτρα, εφόσον καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και αφού ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις.
«Από εκεί και πέρα», υπογραμμίζει, «το ζήτημα της απώλειας εισοδήματος του φυτικού κεφαλαίου θα το δούμε μέσα από διαδικασίες που θα στοιχειοθετούν ένα αίτημα που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είτε θα χρηματοδοτηθεί, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα είτε μέσω κρατικών ενισχύσεων. Δεύτερο θέμα που δώσαμε ιδιαίτερο βάρος είναι οι πληγείσες περιοχές, κυρίως, όσον αφορά το κομμάτι των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου πρέπει να ληφθούν απαραίτητα μέτρα, αντιπλημμυρικά έργα, κλπ».
Διαβάστε επίσης: