Τσίπρας: Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες από την Κ.Ε.

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Μηνύματα κυρίως προς την πλευρά των δανειστών, στον απόηχο της κόντρας που ξέσπασε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και προς το κόμμα και τους βουλευτές του, να στηρίξουν την κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει τον δύσκολο κάβο της πρώτης αξιολόγησης, αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η μίνι-κρίση στις ελληνογερμανικές σχέσεις που ήρθε ως αποτέλεσμα της αντίδρασης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για το ΔΝΤ και το ρόλο του στη διαπραγμάτευση, είχαν ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία των βουλευτών του κόμματος και ταυτόχρονα ανέδειξαν ως μείζον ζήτημα, το ότι η κυβέρνηση δεν θα συναινέσει σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και θα υπερασπιστεί τις “κόκκινες” γραμμές της.

Η σημαντικότερη “κόκκινη” γραμμή για την κυβέρνηση, ωστόσο, είναι να μην αποδεχτεί οποιαδήποτε μείωση στις κύριες συντάξεις και αυτό ήταν κάτι που επανέλαβε ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους την εβδομάδα που πέρασε.

Αναμένεται επίσης, ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε έναν απολογισμό της ως τώρα κυβερνητικής δραστηριότητας, να υπερασπιστεί ως μεγάλες επιτυχίες το ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ολοκληρώθηκε εγκαίρως και το ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν έχει οδηγηθεί σε εμπλοκή, αλλά αντίθετα, η κυβέρνηση κερδίζει έδαφος σε θέματα όπως ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ και βέβαια να επιτεθεί για μια ακόμα φορά στους ακραίους συντηρητικούς κύκλους, που προεξοφλούσαν αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης και της διαπραγμάτευσης, ώστε να προκαλέσουν πολιτική κρίση και να κλονίσουν την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, και στο πνεύμα των ομιλιών και δηλώσεων που έκανε για το θέμα αυτό την τελευταία εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εμφανιστεί επικριτικός απέναντι στους Εταίρους γιατί δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα στο μεταναστευτικό ζήτημα και να καυτηριάσει τις επιλογές ορισμένων κύκλων στην Ευρώπη, που επιλέγουν να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό υψώνοντας τείχη και φράχτες.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και θα καυτηριάσει τις αντιδράσεις από το εσωτερικό, κυρίως σε επίπεδο Δήμων.

Στον απόηχο των συναντήσεων με τους βουλευτές, πάντως, εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για τα προαπαιτούμενα την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει, πως τυχόν διαφοροποιήσεις βουλευτών δεν έχουν καμία νομιμοποιητική βάση και θα τους καλέσει να στηρίξουν την κυβέρνηση, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να μπορέσει να αφοσιωθεί στο μείζον, που είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος και η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:           

Ερντογάν: Ανέντιμη κίνηση η προσφυγή της ιρακινής κυβέρνησης στον ΟΗΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ