“Πόλεμος” δηλώσεων για τα θρησκευτικά- Το παρασκήνιο της σύγκρουσης

Νέο ρήγμα στον προσδιορισμό των σχέσεων κράτους – εκκλησίας προκαλεί, αυτή τη φορά, το μάθημα των θρησκευτικών

Το μεσημέρι της Τρίτης στην Αρχιεπισκοπή αναμένεται να συναντηθούν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την αναστάτωση και την ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και την Εκκλησία για το ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.

Οι δυο τους φαίνεται πως επιθυμούν να βρουν λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει παρά το γεγονός ότι έχουν αντίθετες απόψεις.

Τη σφοδρή αντίδραση της εκκλησίας προκάλεσε δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» η οποία προανήγγειλε απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη διδασκαλία των θρησκευτικών, όσων μαθητών το επιθυμούν.

Η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του ή την ιδιότητα του άθεου, ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή. «Κακώς δεν το αλλάξαμε ως τώρα, θα το αλλάξουμε», πρόσθεσε.

Πάντως, νόμιμη και συνταγματική κρίνει τη δήλωση για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά η Ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Με την υπ΄ αριθμ. 94/2015 απόφαση της έκρινε ότι δεν αντίκειται στο νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η δήλωση του μαθητή ή των γονέων του, ότι επιθυμούν την απαλλαγή του μαθητή από το μάθημα των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου με τη δήλωσή της  επιμένει ότι θα προβεί στην κατάργηση της δήλωση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών και θα αρκεί η απλή αναφορά του μαθητή ή του γονέα του.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας με την υπ΄ αριθμ. 12773/Δ2/23.1.2015 εγκύκλιο του καθορίζει τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας του περασμένου Ιανουαρίου (λίγες ημέρες πριν τις εκλογές) – όπως αναφέρει η Αρχή – στη επίμαχη δήλωση του μαθητή ή του γονέα στην οποία αναφέρεται ότι «ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, δεν είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει».

Σύμφωνα με την Αρχή «παρέχεται η δυνατότητα στους γονείς που δε επιθυμούν να παρακολουθεί το παιδί τους το μάθημα των θρησκευτικών ή να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή εναλλακτικά να ζητούν την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης με επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης οι οποίοι επιβάλλουν τη μη συμμετοχή στο μάθημα των θρησκευτικών». Κατά συνέπεια αναφέρει η Αρχή, «δεν απαιτείται άνευ ετέρου δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος».

Ακόμη, στην εν λόγω απόφασή της η Αρχή αναφέρει ότι η επίμαχη δήλωση είναι «σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία, ως συνταγματική αρχή και ως ατομικό δικαίωμα» και προσθέτει: «Η ελευθερία της θρησκευτικής εκπαίδευσης που συνιστά στο δικαίωμα εκείνου που έχει την επιμέλεια του ανήλικου να προσδιορίζει τη θρησκευτική εκπαίδευση του τέκνου του σύμφωνα με τις δικές του πεποιθήσεις αποτελεί έκφανση και μορφή της προβλεπόμενης στο άρθρο 13 παράγραφος 2 του Συντάγματος θρησκευτικής ελευθερίας».

Την Αρχή την απασχόλησε περίπτωση γονέων που ζήτησαν να απαλλαγεί από τα Θρησκευτικά ο γιος τους, μαθητής της Α’ τάξης Λυκείου, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης αλλά ο διευθυντής Γενικού Λυκείου της Αθήνας απέρριψε το αίτημα, αρχικά προφορικά και ύστερα και εγγράφως, επικαλούμενος την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Αντιδράσεις

Πάντως οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού ότι δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του ή την ιδιότητα του άθεου, ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή άναψαν τα αίματα προκαλώντας αντιδράσεις από την Εκκλησία και την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

Μητροπολίτης Άνθιμος

“Είναι δυνατόν να λέμε ότι η χριστιανική πίστη δεν μας χρειάζεται στην διδασκαλία;” σημείωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και τόνισε:

“Τα θέματα της παιδείας δεν ρυθμίζονται ανάλογα με τις επιθυμίες ή τις απαιτήσεις των παιδιών. Άλλο είναι οι θέσεις και άλλο οι αποφάσεις και οι καταργήσεις. Ας ληφθεί μια πρόνοια για τα παιδιά που ανήκουν σε άλλα θρησκεύματα”.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

“Δεν είναι του υπουργείου (σ.σ. η ενέργεια), αλλά κάποιας κυρίας, που έχει ορισμένες ιδέες. Της ήρθε στο μυαλό της” δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από το Σιδηρόκαστρο, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου, ότι θα μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών όσοι μαθητές το επιθυμούν.

“Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και τους άλλου. Το Σύνταγμα κανονίζει ποια είναι πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική, ελληνοχριστιανική παιδεία. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά τα πράγματα, θα αλλάξει το Σύνταγμα αλλά στο Σύνταγμα δεν αλλάζει μια λέξη, θα περάσει πρώτα από τις καρδιές μας και τις καρδιές των Ελλήνων. Αν δεν θέλουνε παπάδες, αρχιερείς, αν δε θέλουν θρησκευτικά, αν δεν θέλουν όλο αυτόν το πολιτισμό που έχουμε, την ιστορία μας κτλ. Οι Έλληνες λοιπόν θα αποφασίσουν και αν το αποφασίζουν στην αλλαγή του Συντάγματος, τότε τα κουβεντιάσουμε πάλι” είπε.

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων προκάλεσαν οι δηλώσεις της νέας Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου καθώς και η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

«Με αφορμή αφενός όσα δήλωσε η νέα Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, κ. Σία Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξή της «Στο Κόκκινο» και αφετέρου ένα Δελτίο Τύπου της ΟΛΜΕ, σχετικά με το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων αισθάνεται την υποχρέωση να υπενθυμίσει προς όλους ότι το ζήτημα έχει λυθεί οριστικά με τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που δεσμεύουν τη διοίκηση και επομένως την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Άπαντες οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων αλλά και οι συνάδελφοι συνδικαλιστές οφείλουν να μελετήσουν σε βάθος το περιεχόμενο της τελευταίας Εγκυκλίου καθώς και των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, πριν προβούν σε προτάσεις και διατυπώσουν απόψεις για το ζήτημα».

 

Δείτε επίσης

Τι απαντά η εκκλησία για το αφορολογήτο

Ένωση Άθεων: Πρόταση στα πολιτικά κόμματα για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας

Σία Αναγνωστοπούλου: Πιο “εύκολη” η απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά

Ιερώνυμος για Αναγνωστοπούλου: Να μην ακούμε ανοησίες του ενός και του άλλου – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ