• Δραγασάκης: Να επιμείνουμε σε μια καθαρή λύση

  3:55 μμ, Σαββατο 09 Μάι 2015 3:55 μμ, Σαββατο 09 Μάι 2015

  Υπέρ μιας συμφωνίας η οποία δεν θα εξασφαλίζει απλώς ότι η χώρα μας θα λάβει την επόμενη δόση, αλλά μιας συνολικής συμφωνίας που θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, της οικονομίας και του κράτους τάσσεται ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

  Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κριτήριο για μια πετυχημένη συμφωνία είναι ποια πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε, τι θα πληρώνουμε για χρέος και πως θα χρηματοδοτηθεί ένα επενδυτικό και αναγεννητικό σοκ. Ο κ. Δραγασάκης προαναγγέλλει όμως και παρεμβάσεις προκειμένου οι τράπεζες να υπηρετήσουν την κοινωνία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  «Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση σα να έχουμε βγει από έναν πόλεμο» επισημαίνει ο κ. Δραγασάκης και συμπληρώνει ότι απαιτούνται ριζικά μέτρα. «Θέλουμε μια λογική ανασυγκρότησης της κοινωνίας, των αξιών της, της οικονομίας, του κράτους, των πάντων. Γι΄αυτό έχει μεγάλη σημασία και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δηλαδή να επιμείνουμε σε μια καθαρή λύση. Όχι μια συμφωνία για το πώς θα πάρουμε την επόμενη δόση και ξανά τα ίδια, αλλά μια καθαρή λύση η οποία θα ξαναδώσει στο μέλλον ορατότητα. Θα μπορούν οι πολίτες της χώρας, οι εργαζόμενοι και ιδίως οι νέοι άνθρωποι αλλά και οι επιχειρηματίες και όλοι μας, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προσθέτει:

  «Αυτή τη συμφωνία που επιδιώκουμε πρέπει να τη δούμε όχι στο επιμέρους αλλά στο σύνολο. Στόχος είναι αυτή η συμφωνία να μας επιτρέψει να πάμε ως κοινωνία μπροστά, στη βάση βεβαίως των επιλογών και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό».

  Για την πρόσφατη συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει ανοιχτά και έχει ζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. «Εμείς δηλώσαμε ρητά και εγγράφως ότι μέρος της συμφωνίας που επιδιώκουμε ήταν η συνεργασία των θεσμών για την αντιμετώπιση της ρευστότητας όσο θα διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις.

  Παρά τις προφορικές αλλά και τις γραπτές, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαβεβαιώσεις, η συνεργασία αυτή δεν υπήρξε. Τους είπαμε ότι δεν μπορείτε να μας ζητάτε να έχουμε απέναντί μας τον κόσμο στον οποίο υποσχεθήκαμε ανακούφιση», σχολιάζει για τις συνομιλίες με τον κ. Ντράγκι και σημειώνει ότι έγινε μαζί του μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, αν όχι για να τον πείσει αλλά για να ξέρει ποιους έχει απέναντί του.

  Στο ερώτημα ποια είναι τα κριτήρια της κυβέρνησης για μια πετυχημένη συμφωνία, ο κ. Δραγασάκης απαντά πως το πρώτο είναι τι πρωτογενή πλεονάσματα θα αναλάβουμε. «Θα δω, δηλαδή, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ πιο χαμηλά από αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή από το 4,5% να πάμε κάτω από το 2%. Διότι αυτό μπορεί να είναι ένα στατιστικό αλλά αυτός είναι και ο μηχανισμός λιτότητας. Υψηλά πλεονάσματα σημαίνει λιτότητα, ενώ τα χαμηλά έχουν μεν ζόρι αλλά έχεις ανάπττυξη» τονίζει.

  Και συμπεριλαμβάνει στα κριτήρια μιας επιτυχημένης συμφωνίας «να πετύχουμε ένα χρέος βιώσιμο για την κοινωνία, όχι αριθμητικά βιώσιμο». Αλλά το κριτήριο είναι τι θα πληρώνουμε για χρέος για να δούμε τι μπορούμε να επενδύσουμε μετά στην ανάπτυξη. Το τρίτο κριτήριο για μια πετυχημένη συμφωνία, όπως αναφέρει, είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα και η χρηματοδότησή του με στόχο να δημιουργήσουμε ένα επενδυτικό και αναγεννητικό σοκ.

  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ερωτηθείς για τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης, απαντά ότι είναι ένα τεστ αντοχής και του λαού και της κυβέρνησης, η οποία βρέθηκε σε έναν κλοιό πιέσεων. Σημειώνει δε, ότι ο λαός έχει δείξει πολύ μεγάλη αντοχή κι αυτό επιτρέπει και στην κυβέρνηση να υπερασπίζεται πολιτικές που υπηρετούν τις ανάγκες της χώρας και των πολλών.

  Σε ερώτηση για το φορολογικό σύστημα που η κυβέρνηση θα προωθήσει, ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι «θα φθάσουμε σε ένα σύστημα απλό, δίκαιο και σταθερό». Σημειώνει όμως ότι υπάρχουν δυσχέρειες γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν επιτρέψει να διαμορφωθεί μια κατάσταση που η χώρα αντιμετωπίζεται ως προτεκτοράτο, με την έννοια ότι ακόμα και τα αυτονόητα θα πρέπει να τα συζητήσουμε με τους θεσμούς και να τους πείσουμε. «Ως κοινωνία είμαστε σε μια κατάσταση υπερφορολόγησης» τονίζει και «επομένως οι παρεμβάσεις θα πρέπει από εδώ και πέρα να υπηρετούν το κριτήριο της δικαιοσύνης και να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα».

  Ως προς το σύστημα ελέγχου και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι το σύστημα που δημιούργησαν η τρόικα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ένα σύστημα προστασίας όχι των τραπεζών αλλά των συμφερόντων που υπάρχουν μέσα στις τράπεζες. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θυμίζει ότι ο λαός ανέλαβε, μέσω του κράτους, τη θυσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γι΄αυτό η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με μια κατάσταση που θα προστατεύει τη διαπλοκή.

  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία να κάνει οτιδήποτε στον τραπεζικό χώρο γιατί τα πάντα ελέγχονται από το ΤΧΣ. Τονίζει, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και να μην υλοποιήσει τη δέσμευση της οι τράπεζες να υπηρετούν την κοινωνία. «Θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές σεβόμενοι πάντα τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων, οι οποίοι επένδυσαν μετά την κρίση δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας και σε αυτή την κυβέρνηση» απαντά ο κ. Δραγασάκης.

  Διαβάστε επίσης:

  Ασημακοπούλου: Να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τη συμφωνία

  Η Κωνσταντοπούλου παρακολούθησε την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα