Όλη η ατζέντα της συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου

Όλη η ατζέντα της συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Με την βεντάλια των φορολογικών –και όχι μόνο- θεμάτων ανοιχτή, συναντώνται στις δέκα και μισή σήμερα το πρωί Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο «μενού» θα βρεθεί ασφαλώς το επίκαιρο ζήτημα των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τα «κόκκινα δάνεια», αλλά και η ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου προγραμματίζεται για την 1η Σεπτεμβρίου.

Στην ατζέντα των επαφών πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης περιλαμβάνεται ασφαλώς και η προετοιμασία της εθνικής αντιπροσωπείας για τις επαφές με την τρόικα στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου, θέμα πάντως που δεν αποκλείεται να παραπεμφθεί σε νέα συνάντηση μεταξύ τους αύριο, Τετάρτη.

Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει σειρά επαφών του πρωθυπουργού στην πορεία προς το ταξίδι στο Παρίσι. Στόχος είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν ένα βήμα οι εταίροι, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα της χώρας για το χρέος.

Στην ατζέντα των επαφών του Αντώνη Σαμαρά είναι μεταξύ άλλων αυτή με τον νέο πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφερντ Βέμπερ που έρχεται σήμερα στην Αθήνα, ενώ ιδιαίτερης σημασίας ραντεβού θεωρείται αυτό με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί αύριο.

Την επομένη φτάνει στην Αθήνα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ενώ στις 29 Αυγούστου, ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά και να συναντήσει εκ νέου τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

Την ίδια ώρα, σε πυρετό προετοιμασίας βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ. Χθες, σε συνεχείς συσκέψεις του με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να δώσει το στίγμα των θέσεων που θα υποστηρίξει στη σημερινή συνάντηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για τις συναντήσεις κομματικών στελεχών με τον Γκίκα Χαρδούβελη για τον ΕΝΦΙΑ και τον Γιάννη Στουρνάρα για τα «κόκκινα δάνεια».

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τον «υπέρ πάντων αγώνα» στο θέμα του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να δώσουν στα θέματα εκπτώσεων χωρίς περιττή γραφειοκρατία για μία σειρά από ευπαθείς ομάδες, την επίλυση των τεχνικών δυσκολιών που έχουν εμφανιστεί για τα ημιτελή κτίσματα και την πρόβλεψη μέριμνας για κάποιες νέες κατηγορίες κτισμάτων που δεν παράγουν εισόδημα, είτε πρόκειται για ξενοίκιαστες κατοικίες, είτε για τουριστικά καταλύματα.

Κατά τα λοιπά, επιμένουν στις θέσεις που παρουσίασαν στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί σήμερα, πιέζοντας στο μέτρο του δυνατού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στόχος του, να καταστήσει σαφή την διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ σε κοινωνικά ζητήματα υπέρ του υπερφορολογούμενου πολίτη.

Όσο για την διαπραγμάτευση των Παρισίων, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι και μόνο το γεγονός ότι οι συναντήσεις γίνονται στην γαλλική πρωτεύουσα, αποδεικνύει την αλλαγή του σκηνικού στην πράξη, στο πλαίσιο του τρίπτυχου που είχε θέσει το ΠΑΣΟΚ για αλλαγή στη σχέση της χώρας με την τρόικα, απεγκλωβισμό από το ΔΝΤ και βιωσιμότητα του χρέους.

Προσδιόρισε, δε, το βασικό πλαίσιο του ρόλου των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα συνοδεύσουν την κυβερνητική αποστολή στη Γαλλία. Στην πραγματικότητα, τους ζήτησε να συζητούν με τους υπουργούς και να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται, τονίζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στα υπό διαπραγμάτευση θέματα.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ