Τα «κάστρα» που έπεσαν

Τα «κάστρα» που έπεσαν

Εκλογές ανατροπών σε πολλούς δήμους μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή αναμέτρηση για την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών. Παραδοσιακά «κάστρα» έπεσαν και δήμοι άλλαξαν χέρια, μετά από πολλές δεκαετίες.

Ας δούμε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού

Στο δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού, ο Χρήστος Κορτζίδης αποχώρησε, μετά από δύο συνεχόμενες νίκες και 8 χρόνια στο δημαρχιακό θώκο. Παρά την αναγνωρισιμότητά του και τη δημοφιλία του στις μάχες που έδωσε για τις ελεύθερες παραλίες, ο απερχόμενος δήμαρχος πλήρωσε με την ήττα του την υπόθεση του παράνομου λούνα παρκ που έχασε τη ζωή του ο 13χρονος μαθητής.

Δήμος Βύρωνα

Τα τελευταία 12 χρόνια, ο δήμος Βύρωνα είχε ταυτιστεί με το πρόσωπο του Ν. Χαρδαλιά. Ωστόσο, μετά την αποχώρησή του, για να θέσει υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής, ο δημαρχιακός θώκος πέρασε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και, συγκεκριμένα, στον Γρ. Κατωπόδη.

Δήμος Σπάρτης

Η Λακωνία και η πρωτεύουσά της, ο δήμος Σπάρτης αποτελεί παραδοσιακό «κάστρο» της δεξιάς παράταξης. Ωστόσο, φέτος ήρθε η ώρα της ανατροπής, καθώς, για πρώτη φορά, στην ιστορία εξελέγη αριστερός δήμαρχος, ο Ευ. Βολιώτης, που κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη της αριστεράς.

Δήμος Χαλανδρίου

Μετά από 12 χρόνια που στο τιμόνι της πόλης βρίσκονταν δήμαρχοι, προερχόμενοι ή στηριζόμενοι από τη ΝΔ, ήρθε η ώρα της ανατροπής. Συγκεκριμένα, στο δεύτερο γύρο εξελέγη δήμαρχος ο Σίμος Ρούσος, που κατήλθε ως ανεξάρτητος αριστερός υποψήφιος με ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοφέλτιο με άτομα από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.

Δήμος Αγρινίου

Σε ένα παραδοσιακό «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ, στο δήμο Αγρινίου, μετά από πολλά χρόνια, εξελέγη δεξιός δήμαρχος, ο Γ. Παπαναστασίου.

Δήμος Νάουσας

Στο δήμο της Νάουσας, ο Νίκος Κουτσαγιάννης είναι ο πρώτος δεξιός δήμαρχος, μετά από πολλές δεκαετίες.

Δήμος Πάτρας

Η απόλυτη ανατροπή και είδηση των ημερών αποτελεί η νίκη του πρώτου προερχόμενου από το ΚΚΕ δημάρχου στην Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη να καταλαμβάνει το δημαρχιακό θώκο, καθώς τα τις τελευταίες δεκαετίες εναλλάσσονταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ ο απερχόμενος δήμαρχος Γ.Δημαράς προέρχεται από το χώρο της ΔΗΜΑΡ.

Δήμος Μεσσήνης

Σε απόλυτο εκλογικό θρίλερ εξελίσσεται η μάχη στο δήμο Μεσσήνης. Όπου οι Ευ. Αναστασόπουλος και Γ. Τσώνης αναδείχθηκαν απόλυτα ισόπαλοι με 9.236 έκαστος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκ νέου καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ενώ δεν αποκλείεται η τελική επικράτηση να κριθεί στο εκλογοδικείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη Κυριακή ο Ευ. Αναστασόπουλος είχε αποσπάσει 9.428 και ο Γ. Τσώνης 6.268.

Δήμος Ηρακλείου

Ο Γιάννης Κουράκης, μετά από οκτώ χρόνια στο δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου Κρήτης, παραδίδει τη σκυτάλη στον Β.Λαμπρινό.

Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Μόλις 12 σταυροί έκριναν τη «μάχη» στον ενοποιημένο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου δήμαρχος εξελέγη ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γρηγόρης Κωνσταντέλος. Τη δημαρχιακή σκυτάλη παραδίδει ο Σπυράγγελος Πανάς, διάδοχος του Γρ.Κασιδόκωστα.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ