Συμφωνία με τη Βραζιλία για την έκδοση κρατουμένων

Συμφωνία με τη Βραζιλία για την έκδοση κρατουμένων

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της Βουλής η «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας περί εκδόσεως».

Τη σύμβαση καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη βουλευτή Βασιλική Κατριβάνου να κάνει λόγο για προχειρότητα. «Το θεωρούμε προχειρότητα και απαράδεκτο. Όμως, ενώ γίνεται αυτό, στην Ολομέλεια δεν έχει συζητηθεί ένα πάρα πολύ επίκαιρο και σοβαρό ζήτημα έκδοσης προσφύγων, που έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα στη γείτονα Τουρκία. Η Ολομέλεια επιβάλλεται να γνωρίζει και να λάβει θέση, δεδομένης πραγματικά της σοβαρότητας του ζητήματος αυτού» είπε η βουλευτής. Η κ. Κατριβάνου έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση απαγωγής του Μπουλούτ Γιαϊλά στις 30 Μαΐου στην Αθήνα, τη μεταφορά και μετέπειτα σύλληψή του στην Τουρκία.

«Καταγράφεται ένα ποιοτικό άλμα στο πεδίο των παραβιάσεων και ένα πλήγμα στο συνταγματικό πλαίσιο και την κυριαρχία της χώρας μας» είπε η βουλευτής, σημειώνοντας ότι είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ ή άλλης ελληνικής υπηρεσίας στο περιστατικό της απαγωγής αλλά και για την παράνομη δράση ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα.

«Άχρηστη» χαρακτήρισε τη σύμβαση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος. «Εμείς είμαστε υπέρ, όσον αφορά στην ανταλλαγή κρατουμένων και στην έκδοσή τους, αλλά θεωρούμε τη συγκεκριμένη Σύμβαση ως υποκριτική και την καταψηφίζουμε» είπε. Πρόσθεσε ότι είναι μία παντελώς άχρηστη Σύμβαση, διότι δεν αντιστοιχεί σε κανέναν κρατούμενο την ίδια ώρα που «αφήνουμε τους Αλβανούς, τους Ρουμάνους, τους Βούλγαρους, τους Αφγανούς, τους Πακιστανούς, τους Αλγερινούς να κατασφάζουν, να καταληστεύουν τον ελληνικό λαό κι όταν προσπαθούμε να τους στείλουμε, όπως λέει ο λαός, από εκεί που ήρθαν, οι χώρες τους δεν τους δέχονται».

Κατά, τάχθηκε και η Δημοκρατική Αριστερά, με τον βουλευτή της, Ιωάννη Πανούση να επισημαίνει ότι η σύμβαση πάσχει σε πολλά σημεία. «Αυτή η Συμφωνία πάσχει πολλαπλώς. Αναφέρεται στην ευρωπαϊκή Σύμβαση για την έκδοση, του 1957 και μοιάζει να παραγνωρίζει ή να παραβλέπει ότι στα διαμεσολαβήσαντα πενήντα έξι χρόνια έχουν εκδοθεί δεκάδες συστάσεις και αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης πάνω στο θέμα αυτό» είπε ο κ. Πανούσης.

Τη σύμβαση καταψήφισε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισημαίνοντας ότι έχει προβληματικά σημεία και ότι αποκλίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα γενικώς ισχύοντα σήμερα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε ότι αν η χώρα μας διαπιστώσει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα συμπράξει στην έκδοση. «Η Βραζιλία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όμως, είναι μέλος του ΟΗΕ, έχει υπογράψει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ έχει κυρώσει και την Αμερικανική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι παρόμοια σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων της Ρώμης. Πέρα απ’ αυτό, όμως, το κράτος- μέλος, η χώρα μας, αν δει ότι παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, φυσικά και δεν θα ενδώσει σε μια έκδοση» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ