• Στην προανακριτική ο Βενιζέλος

  7:03 πμ, Πέμπτη 04 Απρ 2013 7:03 πμ, Πέμπτη 04 Απρ 2013

  Στην προανακριτική ο Βενιζέλος

  Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

  Ενώπιον της προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ θα βρεθεί στις 10.30 ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που θα περάσει το κατώφλι της Επιτροπής και θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα για την πολύκροτη υπόθεση.

  Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος παρέλαβε, ως Υπουργός Οικονομικών, το στικάκι με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη το καλοκαίρι του 2011. Ασαφές ωστόσο παραμένει πότε ακριβώς ο κ. Βενιζέλος παρέλαβε το επίμαχο στικάκι, καθώς ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι αυτό έγινε τον Αύγουστο, ενώ ο κ. Διώτης ανέφερε ότι του παρέδωσε αρχές Ιουλίου του 2011.

  Το στικάκι πάντως παρέμεινε στην κατοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για περίπου έναν χρόνο, μέχρι τη στιγμή δηλαδή που έγινε γνωστό ότι το συγκεκριμένο USB ήταν το μοναδικό αντίγραφο και ο κ. Βενιζέλος το απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που πραγματοποιήθηκε στο ηλεκτρονικό υλικό, ο κ. Βενιζέλος άνοιξε το στικάκι μόνο μια φορά, λίγο δηλαδή πριν το παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να βεβαιωθεί ότι το συγκεκριμένο στικάκι περιείχε το επίμαχο υλικό.

  Ως προς το ζήτημα της αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Βενιζέλος έχει υποστηρίξει ότι εφόσον οι κύριοι Παπακωνσταντίνου και Διώτης είχαν τη λίστα εννέα μήνες πριν την πάρει ο ίδιος, θεώρησε ότι όποια πληροφορία μπορούσε να αντληθεί για να αξιοποιηθεί, είχε αντληθεί.

  Η κατάθεση του κ. Βενιζέλου θεωρείται μείζονος σημασίας από τα μέλη της προανακριτικής Επιτροπής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, εξέφρασε την επιθυμία η συνεδρίαση να γίνει δημόσια, πράγμα που όμως είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθεί, καθώς η διαδικασία καλύπτεται από την μυστικότητα της ανάκρισης.

  Επικοινωνία Μαρκογιαννάκη - Παπανδρέου

  Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της προανακριτικής Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να του προτείνει να καταθέσει το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης.

  Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Μαρκογιαννάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Προανακριτική, αν χρειαστεί, να παραδώσει το πόρισμά της ακόμα και μετά το Πάσχα, καθώς όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της, αν τα μέλη της δεν έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία που χρειάζονται.

  Κατά τα άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, το όνομα του οποίου φέρεται να εμπλέκεται στο λογαριασμό των 550 εκατ. δολαρίων, διαχειρίστρια του οποίου εμφανίζεται η Μαρία Παντελή, στην κατάθεση του στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», το διέψευσε.

  Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Παπασταύρου υποστήριξε ότι είχε διαχειριστεί μόνον ένα λογαριασμό, ύψους 5,3 εκατ. δολαρίων, ως πληρεξούσιος δικηγόρος του επιχειρηματία Σάμπι Μιονί.

  Όπως φέρεται να κατέθεσε ο κ. Παπασταύρου, με τον κ. Μιονί τον συνέδεε παιδική φιλία και ήταν δικηγόρος του από το 2005, και κάποια στιγμή που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τον έκανε πληρεξούσιο δικηγόρο του στο λογαριασμό ύψους 5,3 εκατ. δολαρίων, προκειμένου αν χρειαστεί, να μπορέσει να τον διαχειριστεί.

  Με το λογαριασμό αυτό σταμάτησα να έχω σχέση το 2011 όταν ο κ. Μιονί ξεπέρασε τα προβλήματα και μετέφερε το ποσό στον προσωπικό του λογαριασμό, φέρεται να είπε ο κ. Παπασταύρου.

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα